“17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplar Haftası”

Cumartesi Anneleri “17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplar Haftası” için online düzenlediği basın toplantısında “Hakikat ve adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!” kararlılığını bir kez daha vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2021
  • 17:11

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası'nın açılışı vesilesi ile online düzenlediği basın toplantısında “Hakikat ve adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz” kararlılığı bir kez daha vurgulandı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin okuduğu basın metninde şu ifadeler yer aldı:

“Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüs salgını nedeniyle, hafta etkinliklerimizi bu yıl da,  ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden gerçekleştireceğiz.

Yapacağımız bir dizi hafta etkinliği ile; uluslararası hukukta insanlığa karşı suç olarak tanımlanan gözaltında kaybetme suçuna, bu suçun işlenmesine imkan yaratan cezasızlık politikalarına ve gizlenmeye çalışılan gerçeklere dikkat çekmeye çalışacağız.

Çünkü, Türkiye’de yüzlerce insan gözaltında kaybedilmesine rağmen bu suç yok sayıldı ve derin bir suskunlukla karşılandı. Gözaltında kaybetmeler adalet sistemi eliyle cezasız bırakıldı. Diğer ağır hak ihlallerinde olduğu gibi gözaltında kaybetmelerde de hakikatin açığa çıkartılması ve adaletin sağlanmasına yönelik politikalar hayata geçirilmedi. Aksine AİHM’in de işaret ettiği gibi Türkiye’de cezasızlık, bilinçli ve sistemli bir devlet politikası olarak uygulandı.” 

Basın metninde yetkililerden istenilen talepler şöyle sıralandı:

“2016 sonrası yoğunlaşan gözaltında kayıp iddialarına cevap verin ve kayıpları sağ olarak ailelerine teslim edin.

Zorla kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma yükümlülüğünüzü yerine getirin. Devletlere gözaltında kaybetmelerin önlenmesi ve geçmişte yaşanan kaybetmelere dair hakikat ve adalete erişimin sağlanması sorumluluğu getiren BM Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi derhal imzalayın ve uygulayın.”

Cumartesi annelerinin mücadele kararlığı şu ifadelerle bir kez daha vurgulandı:

“İnsanlık onurunu hedef alan gözaltında kaybetmelere karşı hakikat ve adalet mücadelesi yürütmekten asla vazgeçmeyeceğiz

Kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı’ndan asla vazgeçmeyeceğiz.”

Ayrıca açıklamanın ardında bir hafta gerçekleştirilecek eylem programı sunuldu.