Üç ilde gözaltında kayıpların akıbeti soruldu

Cumartesi eylemleri kapsamında üç ilde gözaltında kaybedilenler için eylemler yapıldı. Uzun süredir kayıp olan Gülistan Doku, Hurmuz ve Şimoni Diril, Mehmet Bal'ın akıbetlerinin soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Şubat 2020
  • 17:15

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları dernek binası önünde 576. eylemini gerçekleştirdi.

Eylemde söz alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun hafta içinde Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan'ın gözaltına alınışına değindi ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Kulp davasının yeniden açılmasını hatırlatan Zeytun şunları söyledi:

“Verilen kararı olumlu buluyoruz. Fail olan şüpheli sıfatındaki kamu görevlilerinin tespit edilerek etkin bir yargılamayla cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bu kararlara rağmen, AİHM’in ihlal kararlarına rağmen, yerel düzeydeki yargı makamlarına siyasi iradenin baskısı, yetiştiği ideolojik düşünceleri ve vicdanlarını kapatarak verdikleri hukuksuz kararlara şahit olduk. İnsanlığa karşı işlenen suçlar soruşturulmadı. Failler hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Soruşturmaların büyük bir kısmı kapatıldı, bir kısım da adliye raflarında kalmaya devam ediyor.”

Zeytun'un ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçınsöz aldı. Konuşmasında, Şırnak Beytüşşebap'a bağlı Kovankaya Köyü’nde 42 gündür kayıp olan Keldani çift, Şimoni ve Hurmuz Diril’in bulunmasını istedi.

Yalçın, 1 Şubat 1994 yılında Şırnak Cizre'de evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Kemal Mübariz’in akıbetini sordu.

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

Kayıp yakınları İHD Batman Şubesi'nde 482. eylemlerini yaptı. Eylemde açıklamayı İHD Batman Şubesi yönetiminden Mehmet Zeki Tangüner yaptı.

Tangüner konuşmasında kendilerinden uzun süredir haber alınamayan üç kişiyi hatırlattı. Dersim’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku ve Şırnak'ta Keldani olan Hurmuz ile Şimoni Diril çifti ve Batman'dan hapiste yatan oğlunu ziyarete giden ve kendisinden haber alınamayan Mehmet Bal'ın akıbetlerini sordu. Tangüner'in konuşmasının ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi'nin Konak'ta Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdiği eylemde 25 yıl önce gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın akıbeti soruldu.

Eylemde okunan basın metninde Gülistan Doku, Hurmuz ve Şimoni Diril, Mehmet Bal'ın uzun süredir kayıp oldukları hatırlatıldı. Murat Yıldız'ın annesiyle birlikte polise gitmesine rağmen

İstanbul'a götürülürken kaçtığı yalanının söylendiği vurgulanarak Yıldız'ın akıbeti soruldu.

Basın metnini ardından oturma eylemine geçildi.