Gözaltında kayıplar için eylemler

Diyarbakır ve Batman’da yapılan cumartesi eylemleri ile gözaltına kaybedilenlerin akıbeti soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Şubat 2020
  • 16:27

İnsan hakları savunucuları, Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu.

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının gerçekleştirdiği 577. hafta eyleminde 26 yıl önce gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın akıbeti soruldu.

Polis ablukası altında dernek binası önünde yapılan eylemde ilk olarak İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın söz aldı. Yalçın, 577 haftadır gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin ortaya çıkarılmasını istediklerini belirtti. Açıklamanın devamında Yalçın, Yavuz Ertürk, Musa Çitil ve Cemal Temizyüz dosyalarındaki beraat kararlarına değinerek cezasızlık politikasına son verilmesini istedi.

 Kayıpların akıbetlerini sormaya devam edeceklerini vurgulayan Yalçın, “Talebimiz nettir. Kayıp hikayeleri kurgu değil, yaşanmış gerçek olaylardır. Kayıp yakınları burada çocuklarını istiyorlar” dedi.

Yalçın’ın ardından Nuray Barçin, yeğeni Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sorduğu bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

Kayıp yakınlarının 483. hafta eylemi İHD Batman şube binasında gerçekleştirildi. Açıklamada İHD Elâzığ Şube Başkanı Av. Metin Can ve İHD üyesi Dr. Hasan Kaya'nın faillerinin bulunup yargılanması istendi.

İHD Şube Yöneticilerinden Fahrettin Asutay’ın okuduğu açıklamada gözaltında kaybetmelere karşı açılan davaların ilerlemediği, ilerlediğinde ise cezasızlıkla sonuçlandığına dikkat çekildi.

Asutay Can ve Kaya üzerinden şunları ifade etti:

“27 yıl önce kaybedilen ve katledilen Av. Metin Can’ımız ve Dr. Hasan Kaya’mızın katledilmesinden sorumlu olanların bulunması için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele aynı zamanda cezasızlık politikası ve uygulamasına karşı bir mücadeledir. Bu mücadele, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi mücadelesidir. Arkadaşlarımızın anılarını insan haklarını koruma, gerçekleştirme ve geliştirme mücadelemizde yaşatacağız. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Konuşmanın ardından oturma eylemi yapıldı.