Kayıplar ve hasta tutsaklar için açıklamalar

Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kayıplar için yazılı açıklama yapılırken, Ankara’da hasta tutsağın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mart 2020
  • 17:15

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları 579. hafta eylemini koronavirüs (Covid-19) salgının Türkiye’de tespit edilmesi üzerine iptal etmişti.

İHD Diyarbakır Şubesi yaptığı yazılı açıklamada, 14 Mart Dünya Tıp Bayramı nedeniyle 1990'lı yıllarda gözaltında zorla kaybettirilen 6 doktor ve sağlık çalışanının hikayesi şöyle paylaşıldı. 

“Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Sağlık Ocağı’nda doktor olarak çalışan Recai Aydın'dan 2 Temmuz 1994 yılından beri haber alınamamaktadır. Emin Ayhan, 10 Haziran 1992 tarihinde Silvan’da eşiyle birlikte arkadaşlarının evinden dönerken kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. İlçenin tek doktoruydu. İHD üyesi Doktor Hasan Kaya, avukat Metin Can ile birlikte 21 Şubat 1993’te gözaltına alınıp kaçırıldı. 27 Şubat 1993’te, her ikisinin cansız bedeni Elazığ-Dersim yolunda Dinar Köprüsü altında bulundu. Edvırd Tanrıverdi adlı Süryani doktor 28 Aralık 1994’te Mardin Midyat ilçesinde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. Sağlık memuru Selman Kuray kimliği belirsiz kişiler tarafından 2 Kasım 1992’te Mardin Mazıdağı ilçesinde öldürüldü. Sağlık memuru Hasan Keleş, 31 Temmuz 1994’te Mardin Kasro Doruk köyünde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü.” 

Batman

İHD Batman Şubesi de eylemin iptal edilmesinin ardından 485. hafta eylemine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 12 Mart 1995’teki Gazi katliamına dikkat çekilen açıklamada, “Bizler yaşanan bu acıyı, bu zulmü hafızalarda taşıyarak; yeni nesillerin bizim yaşadıklarımızı yaşamadığı, insanların sokak ortasında katledilmediği, kaybedilmediği bir gelecek için mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü veriyor, bu katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve hasta tutukluların sağlık durumuna dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemin 288. haftasında, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Cemal Tanhan'ın serbest bırakılması istendi.

Açıklamada konuşan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, 65 yaşında olan Cemal Tanhan’ın 1994 yılından bu yana cezaevinde olduğunu belirterek, sürekli devam eden kronik hastalıkları bulunduğunu söyledi. Tanhan’ın diyabet, tansiyon, kolesterol/trigliserit, kronik anemi, reflü, göz hastalığı, yaşı itibariyle birçok hastalığının daha mevcut olduğunu, protez diş kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Kanat, “Yaşlılıktan kaynaklı olarak sorun ve sıkıntılar yaşamaktadır. Tanhan’ın hastalıklarının tetkik ve tedavileri aksatılmamalı, kalıcı tedavi yöntemleri uygulanmalı, hastalıklarını arttıran bir etken olan iklim koşullarından kaynaklı olarak başka bir cezaevine yapmış olduğu sevk talebi karşılanmalıdır” dedi.

Kanat, hasta tutuklu Tanhan'ın yaşamış olduğu kronik sağlık sorunlarından dolayı ailesinin yanında daha iyi koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için infazının ertelenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı