Cumartesi Anneleri: Nurettin Yedigöl’ü İstiyoruz!

Cumartesi Anneleri ve İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’un 785. hafta eyleminde Nurettin Yedigöl’ün akıbeti soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Nisan 2020
  • 14:56

Cumartesi Anneleri 785. hafta eyleminde Nurettin Yedigöl’ün akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklama sosyal medya hesabı üzerinden yapıldı. Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun’un sunumuyla, basın metnini Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu. “Öncelikle COVID-19 salgınının bir an önce kontrol altına alınmasını ve toplumumuzun salgını en az zararla atlatmasını diliyoruz” ifadeleriyle söze başlayan Eren, infaz düzenlemesinin eşit ve ayrımsız olarak yasalaşması gerektiğini ifade etti. Eren devamında şunları söyledi:

“Sosyalist kimliği ile bilinen 26 yaşındaki Nurettin Yedigöl İstanbul’da yaşıyordu. 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul/ İdealtepe’de bir eve yapılan polis baskında gözaltına alındı. Dönemin ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Yedigöl Ailesi, başta Kenan Evren ve dönemin askeri savcısı Faik Tarımcıoğlu olmak üzere devletin ilgili tüm birimlerine başvurdu. Ancak başvurulara söz birliği halinde ‘Nurettin’in hiç gözaltına alınmadığı’ cevabı verildi. 10 kişi Nurettin’i siyasi şubede gördüklerine dair tanıklık etti. ‘Şahidiz, işkencede öldürüldü’ diye ifade verdi.

Kayıtlara geçen tanık beyanlarına göre: Nurettin Yedigöl, Tayyar Sever yönetimindeki 1.Şube'de K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için Mete Altan’ın başında bulunduğu işkence timinin en ağır işkencelerine maruz kaldı. En son şubede sorgulanan diğer arkadaşları tarafından görüldüğünde kanlar içindeydi, konuşamıyordu, bilinci yerinde değildi. O günden sonra Nurettin’i gören olmadı.”

Nurettin Yedigöl’ün akıbetini öğrenmek için yapılan hiçbir yasal başvurudan sonuç alınamadığını belirten Eren “Gözaltında kaybedilişinin 39. Yılında Nurettin Yedigöl dosyasında etkili bir yargı faaliyeti yürütülmesi, Nurettin Yedigöl’ün akıbetinin açığa çıkartılması, onu kaybedenler üzerindeki cezasızlığa son verilmesi için adli ve siyasi makamları göreve çağırıyoruz” dedi.

Eren’in ardından Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl konuştu ve Yedigöl’le aynı günlerde gözaltında olan Ümit Efe tanıklığını anlattı.