Hasta tutsaklar ve gözaltında kaybedilenler için 4 kentte eylem

İzmir ve Ankara’da hasta mahpuslar için, Diyarbakır ve Batman’da ise gözaltında kaybedilenler için eylemler sürdürüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Haziran 2019
  • 16:37

İzmir ve Ankara’da nasta mahpusların sağlık durumuna dikkat çekmek için yapılan Cumartesi eylemleri devam ederken Diyarbakır ve Batman’da ise kayıp yakınları ve İHD gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanmasını, faillerinin cezalandırılmasını istemeye devam etti.

İzmir

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 485. hafta Cumartesi eyleminde İzmir Şakran 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan hasta tutsak Sekvan Becerikli'nin serbest bırakılmasını istedi.

Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde basın metnini İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin okudu.

Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) hasta tutsakların serbest bırakılmasına dair tıbbi etiğe uygun davranmayıp, politik bir saldırganlıkla davrandığına vurgu yapan İncin, hasta tutsak Sevkan Becerikli'nin durumunu şu ifadelerle aktardı:
“Sekvan Becerikli, 90'lı yıllarda Mardin'e bağlı Dara (Oğuz) Köyü'nde askerler ile PKK'liler arasında çıkan çatışma esnasında ne olduğunu anlamak için evinin çatısına çıkan Sekvan Becerikli, köy korucularından birisinin silahından çıkan kurşunla kafasından yaralandı. ...
Becerikli'nin vücudunun bir kısmı felçliyken, kafasından çıkarılamayan kurşun parçası ise Becerikli'nin beynine doğru ilerlemeye devam ediyor. Adli Tıp Kurumu'na yapılan tüm başvurulara rağmen serbest bırakılmayan Becerikli, Epilepsi hastası. Ayrıca orta derecede episist hastası. Kafatasının sağ bölümünde 5 cm.lik çökme mevcut. Bunlara bağlı olarak haftada bir hatırlayamadığı baygınlıklar geçiriyor, ayda bir de nöbet geçiriyor. Aynı zamanda vücudunun yarısı felçli olması nedeniyle İhtiyaçlarını tek başına karşılayamıyor.”

Sevkan Becerikli'nin serbest bırakılması talebiyle açıklama sonlandırılırken oturma eylemi ile bu haftaki eylem de sona erdi.

Ankara

Ankara’da da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 249. hafta eylemini İHD Ankara şube binası önünde yaptı. Bu hafta Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan hasta tutsak Ali Karasaylı’nın durumu paylaşıldı.

Eylemde basın metnini İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen okudu. Karasaylı’nın safra kesesinde kist benzeri bir bulgunun tespit edildiğini aktaran Çevirmen, “Hekimler tecrübelerine dayanarak bu kistin kötü huylu olma ihtimali olduğunu ifade etmişlerdir. Ali Karasaylı’da kan pıhtılaşması sorunu ve ciğerlerinden kaynaklı problemler nedeniyle Bolu’da ameliyatının yapılmasının riskli olacağı için ameliyatının Ankara’da yapılması önerisiyle 27 Mayıs tarihinde Ankara’ya sevki çıkarılmıştır” dedi

Ankara Dışkapı SSK Hastanesi’ne getirilen Karasaylı’nın, tetkiklerinin yapıldığını belirten Çevirmen, hastaneye yatırılmadığını, tetkik sonucunda ur tespit edilmesine rağmen hâlâ hastaneye sevk edilmediğini ifade etti.

Tutsaklık koşullarında tedavisi yapılmayan Karasaylı'nın serbest bırakılması istendi.

Diyarbakır

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları 539 eylem için bir kez daha İHD Diyarbakır Şube binasında buluştu. Eylemde ilk söz alan İHD üyesi Adnan Örhan kayıp yakınlarının uzun süredir taleplerini dile getirdiğini ancak yetkililerden bir yanıt alamadıklarını ifade etti.

O kadar çok belgeye, kanıta rağmen faillerin yargı önüne çıkarılmadığını belirten Örhan, 7 Temmuz 1996'da Mardin'in Derik ilçesi Kocatepe köyünde kaybedilen İsa Efe'nin katillerinin yargılanmasını istedi.

İsa Efe'nin gözaltına alınıp bırakıldıktan sonra aynı gün yine gözaltına alındığını belirten Örhan, Efe'den bir daha haber alınamadığını ifade ederek "Yıllar sonra Derik Cumhuriyet Savcılığı’na gelen bir ihbar üzerine 1993 yılında boşaltılan Derik ilçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan Tepebağ köyüne bağlı Çat mezarsının hemen girişinde bulunan bir noktanın mezar görünümünde olduğu belirtilir. İhbar üzerine Derik Cumhuriyet Savcılığı 4 Ağustos 2013 tarihinde kazı çalışması başlatır. Söz konusu yerde bir insana ait kemikler bütün halinde bulunur. Savcılığın kazı çalışması yapıp ceset bulduğu yer ile İsa Efe'nin kayboluşundan sonra ailenin duyum üzerine şüphelendiği noktanın aynı olması dikkatlerden kaçmaz. Aile faillerin cezalandırılması için suç duyurusunda bulunur ancak geçen zaman rağmen herhangi bir sonuç alamaz" dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınlarının 445. hafta eylemi dernek binasında yapıldı.

Eylemde söz alan İHD Batman Şube üyesi Mesut Aydın, “Bayram, kaybedilen yakınlarımızın mezarı başında gözyaşı dökmenin tesellisine en çok ihtiyaç duyduğumuz gün demek. Bayram, bizi çocuksuz, annesiz, babasız, eşsiz, kardeşsiz, sevgilisiz bayramlara mahkum edenlere duyduğumuz insani öfke demek. Bayram bizim için yas demek” dedi.

Aydın konuşmasının devamında İsa Efe'nin durumunu aktararak faillerinin yargılanmasını istedi.

Konuşmanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı