İşçiler AKP iktidarının umurunda değil!

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 92, toplam vaka sayısı ise 5 bin 698’e yükseldi. AKP şefi T. Erdoğan yeni açıkladığı kararlarla işçi ve emekçilerin taleplerini yok saydıklarını bir kez daha ortaya koydu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mart 2020
  • 20:15

AKP şefi Tayyip Erdoğan, bugün akşam yaptığı açıklamayla koronavirüsle ilgili aldıkları yeni önlemleri açıkladı. "Önceliklerinin üretime devam etmek olduğu" vurgusuyla açıklanan kararlar, AKP iktidarının işçilerin taleplerini yok saydığını bir kez daha ortaya koydu.

“Tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmaması için ‘gönüllü karantina’ kurallarına uyacağız” ifadelerini kullanan AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kararlardan öne çıkanlar şöyle:

-Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.

-Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni olacak.

-Mesire ve piknik alanları, sahiller hafta sonu kapalı olacaktır. Bu alanlarda hafta içi toplu bir arada bulunamayacak.

-Askerlerin celp ve terhis işlemlerinde 14 gün karantina kurallarına uygun davranılacak.

-Yurt dışı uçuşları tamamen sona erdirildi.

-Tüm illerde valilerin başkanlığında panademi kurulu gerektiğinde o şehre mahsus kararlar alınacak.

-İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli gibi 30 büyük şehirde tamamında uygulanacak. 

-Alışveriş ihtiyacı dışında sokağa çıkmayarak tedbirlerin etkinliğini arttıracağız.

***

Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle bugün 17 kişi daha hayatını kaybetti, yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 92 kişi oldu.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgınla ilgili son durum hakkında bilgilendirme yaptı.

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Koca “Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmek zorundayız” dedi. Açıklamanın devamında ise şunları ifade etti:

“Biz de 10 Mart'tan öncesine dönemeyiz. Önümüzdeki günler istesek de istemesek de farklı olacak. Bu hastalık bütün dünyada hayatı değiştirecek yayılma kabiline sağlık. Bu bulaşıcı hastalık, en çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesilince virüsün önü kesiliyor. Hastalığın engellenmesini şartlarını sağlamak zorundayız.

Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. Çalışma saatleri, günleri yeni bir düzene koyulmalıdır. Sokakta geçirilecek zamana kısıt getirilmeli, sosyal hareketliliği ve temasa kısıtlama getirilmelidir.

83 milyon için tavsiye belli bir süreliğine, belli sınırlar konmuş bir hayattır.”

Konuşmasının devamında koronavirüs salgını hakkında bilgilendirmede bulunan Fahrettin Koca son 24 saat içerisinde 17 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayınının toplamda 92 kişi olduğunu belirtti.

Öte yandan basına açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı S. Soylu, OHAL konusunda muğlak birtakım söylemlerde bulundu. Fakat, şehirlerarası yolculuk vb. alanlarda sınırlamalara gidileceğini belirtti. Soylu şehir karantilarının da gündeme alınabileceğini söylediği konuşmasında şunları ifade etti:

"Hafta sonu sahiller, piknik alanları, ormanlar vb. alanlar da yasaklandı. Baktık virüsün yayılması düşündüğümüzden hızlı ilerliyor. O zaman yeni tedbirler de alınabilir."