AKP şefi önceliklerini ilan etti: Ekonominin çarkları

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs toplantısı öncesi konuşması, işçi sınıfının ve emekçilerin sağlığının sermaye-AKP iktidarı açısından ikincil planda olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mart 2020
  • 16:08

“Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı” öncesinde konuşan AKP şefi T. Erdoğan, salgınla mücadeledeki önceliklerinin “ekonominin çarkları” olduğunu açık bir şekilde ortaya koydu.

Virüsle ilgili gerekli önlemlerini aldıklarını iddia eden AKP şefleri, “yaşamın adeta durduğu” yönünde açıklamalarda bulunsa da fabrikalarda ve iş yerlerinde gerekli işçi sağlığı önlemlerinin alınmadığı, milyonlarca işçi-emekçinin sağlığının tehlikede olduğu ortada. Bu durum, “ekonominin çarklarının dönmeye devam etmesi” hedefine odaklanmaktan kaynaklanıyor. İşçi ve emekçilerin sağlığının değil sermaye sınıfının çıkarlarının düşünülmesi dolaysız olarak bu sonucu doğuruyor.

AKP şefi Tayyip Erdoğan da bugün gerçekleştirdikleri toplantı öncesindeki konuşmasında, bu hedefe bağlı kalacaklarını açıkça itiraf etmiş oldu. Birkaç dakikalık konuşmasında Erdoğan’ın tüm vurgusu salgının yol açacağı ekonomik kriz ve dünya çapındaki krizi Türk burjuvazisi açısından fırsata çevirme üzerine oldu.

“Hem bu hastalığın salgına dönüşmesini engelleme hem ekonomiyi, istihdamı, üretimi canlı tutma mecburiyetimiz var” diyen Erdoğan sözlerini ekonomik krize değinerek sürdürdü. Türkiye kapitalizminin krizini hatırlatarak “Ekonomik krizden yeni yeni çıkmaya, işlerin yoluna girmeye başladığı dönemde” olduklarını öne süren Erdoğan “ipin ucunu bırakamayız” diyerek ekonominin çarkların dönmesinin devamını sağlamak hedefinde olduklarını açıkladı.

Sermayeyi bekleyen “fırsatlar”

Bu açıdan “özel sektörün sorumlulukları”na işaret eden Erdoğan, dünya çapındaki salgının “Türkiye’ye sunduğu fırsatlar”dan bahsetti. Sermaye sınıfının kârlarını katlamasına odaklanan bu “fırsatların” temelinde emperyalist finans tekellerinin ülkeye sermaye akıtması bulunuyor.

Erdoğan bu konuda; Çin’deki salgın nedeniyle uluslararası sermayenin üretimde alternatiflere yönelmesi, petrol fiyatlarındaki düşüşler ve dünya çapında para musluklarının açılması ve finans alanındaki gelişmelerin üretim için avantajlar sunması üzerinde durdu. “Birkaç haftayı geride bırakırsak güzel tablo bizi bekliyor” iddiasında bulunan Erdoğan, salgın krizini de Türk burjuvazisi için fırsata dönüştürme hedefinde olduğunu açıkça ortaya koydu.

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamaları, işçi sınıfının ve emekçilerin sağlığının sermaye-AKP iktidarı açısından ikincil planda olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Gerekli işçi sağlığı önlemlerinin alınmadığı işyerlerinde işçi-emekçileri salgınla baş başa bırakan sermaye sınıfı kendi çıkarlarına odaklanmış bulunuyor. Dolayısıyla işçi sınıfı ve emekçilere salgınla etkili mücadele için tek bir yol kalıyor: Sermaye sınıfına karşı kendi sınıfsal çıkarları için harekete geçmek ve gerekli önlemleri aldırmak için üretimi durdurmak!