“Ağır hasta tutsak Abdullah Turan derhal tahliye edilsin!”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, ağır hasta ve engelli tutsak Abdullah Turan'ın derhal tahliye edilmesi talebiyle basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Aralık 2020
  • 20:39

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, ağır hasta ve engelli tutsak Abdullah Turan’ın serbest bırakılması ve yaşamı için basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Abdullah Turan'ın yaşamsal acil ihtiyaçları için serbest bırakılması gerekirken dört duvar arasında ölüme terk edildiğinin altını çizdi.

“Dışarıda tehlikeli olacak” diye tahliye edilmiyor

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına basın metnini Mehmet Acettin okudu. Tecrite karşı açlık grevi sürecinde feda eylemi sonrasında boyundan aşağısı tamamen felç kalan Turan'ın Adli Tıp Kurumu’ndan “hapiste kalamaz” raporunun olduğuna dikkat çeken Acettin savcılığın, “dışarıda tehlikeli olacağı” gibi bir gerekçeyle Turan’ı tahliye etmediğini ifade etti.

“25.11.2020 tarihinde Abdullah Turan’ın durumu 2 kez ağırlaşmış aynı gece 2 kez Başakşehir Şehir Hastanesine götürülüp getirilmiştir” diyen Acettin devamında şunları ifade etti:

“Aynı koğuşta kalan mahpuslar kendisinin son günlerde zar zor nefes aldığını ve baygınlıklar sırasında ölüm tehlikeleri atlattığını avukatına söylemişlerdir. Son sağlık sorunlarından sonra kendisini muayene eden doktor Abdullah Turan’ın; yoğun kansızlık yaşadığını ve vücudunun yoğun enfeksiyon kaptığını söylemiş, tam teşekküllü bir hastanede tedavi görmesi gerektiğini beyan etmiştir. Buna rağmen Abdullah Turan henüz tahliye edilmemiş, ağırlaşan durumuna rağmen hapishane ile hastane arasında sürekli götürülüp getirilmeye devam edilmektedir.” 

Acettin, “14 Aralık günü ameliyat edilmek üzere yeniden hastaneye sevk edilen Abdullah Turan babasını refakatçi olması için çağırmış fakat hastane doktoru refakatçıyı kabul etmemiştir” diyerek Turan'ın serbest bırakılması gerektiğini tekrarladı

Turan'ın babası Mehmet Zahid Turan, Kürtçe yaptığı konuşmada, oğlunun tedavisinin önündeki engellerin derhal kaldırılmasını ve tahliyesini istedi.

“Hastanede yatması gerekirken hapishaneye götürüldü”

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Esra Erin konuşmasında Turan'ın tahliyesine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne tedbir talepli başvuruda bulunduklarını söyleyerek devamında şunları ifade etti:

“Abdullah Turan'ın tedaviyi kabul etmemek gibi bir durumu yok. Sadece boyundan aşağısının hareket kabiliyeti olmamasından kaynaklı, kendisini bir kaç kez kelepçeyle tedaviye götürdüler. İnsanlık onuruna aykırı olduğu için reddetti. Dün hastanede kendisini tedavi eden hekim, vücudunda ağır bir enfeksiyon olduğunu, hastaneye yatırılması gerektiğini söyledi ama buna rağmen Abdullah Turan hapishaneye gönderildi.”

Erin son olarak, Abdullah Turan'ın yatarak tedavisini yapmayan hastane yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.