454. F Oturması: Abdullah Turan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 454. F Oturması’nda hasta ve engelli tutsak Abdullah Turan'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Aralık 2020
  • 15:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 454. F Oturması'nda hasta ve engelli tutsak Abdullah Turan'ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30'da paylaşılan videoda basın metnini Hapishane Komisyonu'ndan Mehmet Acettin okudu. "3 Aralık’ta başlayan Dünya Engelliler Haftası vesilesi ile engelli mahpusların yaşadığı sorunlara çözüm bulunması çağrımızla başlıyoruz" diyen Acettin, Abdullah Turan hakkında şunları ifade etti:

"25 yaşındaki ağır hasta ve engelli mahpus Abdullah Turan, ileri derecede kalp ve tansiyon hastası olması yanı sıra, boyundan aşağısı tamamen felçli olup yatağa bağlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Uzun zamandır hareketsiz bir biçimde yattığı ve gerekli bakım sağlanmadığı için yatak yaraları açılmış, yine bakımsızlık nedeni ile bu yaralar enfeksiyon kapmış ve enfeksiyon tüm vücuduna yayılmıştır.

Israrlı başvurular neticesinde rehabilitasyon amaçlı sevk edildiği Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda gerekli tıbbi bakım sağlanmadığı gibi, aynı odada tutulmakta olan belden aşağısı felçli Serdal Yıldırım ve her iki eli bilekten kesik olan Ergin Aktaş’ın yardımı ile günlük ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır."

Savcılık infaz erteleme talebini boynunda aşağısı tutmayan Turan tehlikeli diyerek reddetti

"Adli Tıp Kurumu (ATK), Abdullah Turan için 'cezaevinde kalamaz' raporu verdiği halde, infaz ertelemesi için başvuru yapılan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, ATK’nın raporunu dikkate almak yerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün “toplum güvenliği için tehlike oluşturabilir” değerlendirmesini esas alarak Turan için istenen 'ceza infaz ertelemesi talebini' reddetmiştir.  

Abdullah Turan’ı ziyarete giden avukatı son durumunu değerlendirirken; 'Abdullah her an ölebilir' diyor. 24 Kasım gecesi rahatsızlanarak iki kere Başakşehir Devlet Hastanesi acil bölümüne kaldırılan ve her defasında hapishaneye geri getirilen ve karantina koğuşunda tutulan Turan; oksijen tüpüne bağlı nefes alabiliyor, sürekli baş dönmesi, kusma, ishal, baygınlık, kanama, aşırı şişkinlik ve yüksek tansiyon sorunu yaşıyor. 

İnfaz ertelemesi için avukatı tarafından Anayasa mahkemesine yapılan başvurunun öncelikle incelenmesi ve Abdullah Turan’ın serbest bırakılması yaşama hakkının korunması bakımından acil ve elzemdir."

Anayasa Mahkemesi’ne seslenen Acettin şunları ifade etti:

"Abdullah Turan’ın yaşam hakkını koruyacak adımları atın. Hapishane koşullarında sağlanmayan tedavi ve bakımının, ailesi tarafından sağlanabilmesi ve iyileşebilmesi için Abdullah Turan’ı serbest bırakın."

Kızıl Bayrak / İstanbul