Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 77 yaşındaki Abdulalim Kaya ile ilgili HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na başvurdu. Kaya’nın; tansiyon, şeker ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkları bulunduğunu belirten Koçyiğit, tek başına bir hücrede tutulan Kaya'nın cezasının ertelenmesi için komisyonu göreve çağırdı. Ancak komisyon, “Bu bizim görevimiz değil” diyerek başvuruyu inceleme almadı. 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda cezaevinde ağır yaralanan ve solunum sıkıntısı yaşayan 25 yıllık mahpus Mehmet Yamaç için yapılan başvuru da reddedildi.
Gerçek yaşı 85
Gazete Duvar'da yer alan Hacı Bişkin'in haberine göre Abdulalim'in Kaya'nın kimlikte gözüken yaşı 77, ancak ailesinin ve kendisinin anlatımına göre 85 yaşında. Geçtiğimiz eylül ayında ameliyat olan ve birçok kronik hastalığı bulunan Kaya şu an Bursa Hapishanesi'nde tek başına bir hücrede tutuluyor. Korona virüsü pandemisinde hayatı daha da riske giren Kaya için birçok milletvekili ve sivil toplum örgütü harekete geçti. Ancak bugüne kadar yapılan çağrılara ve başvurulara olumlu yanıt verilmedi.
HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit bu durumu Meclis gündemine taşıyan milletvekillerinden sadece biri. Koçyiğit, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na yaptığı başvuruda şöyle dedi:
“Kaya’nın ayakta durmada dahi zorlandığı görülmüştür. Üstelik ameliyatından sonra kendisinin mutlak suretle kullanması gerekli ilaçlar çeşitli bahanelerle cezaevine alınmamıştır. Ailesi tarafından Abdulalim Kaya’ya PTT yolu ile kıyafet gönderilmeye çalışılırken ilaçların kendisine henüz ulaştırılmadığı belirtilmiştir. Abdulalim Kaya 14 Ekim tarihinden bu yana tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Bursa H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan yaşlı ve ağır hasta Abdulalim Kaya sağlık sorunları nedeniyle bilhassa Covid-19 salgın hastalığı açısından ciddi risk grubundadır.”
Kaya’nın içinde bulunduğu cezaevi koşullarının ağırlığı, mevcut kronik hastalıkları ve ileri yaşı nedeniyle tahliye edilmesi gerektiğini belirten Koçyiğit'in komisyona yaptığı başvuru ise reddedildi.
Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu söz konusu başvurunun kendilerinin görev alanına girmediğini belirterek reddetti: “Hastalık nedeniyle infazın ertelenmesini talebini içeren dilekçenizin yargı organlarının görev alanına girdiği yönünde şüphe bulunmamaktadır.”
25 yıllık tutsağa da ret
Ciddi sağlık sorunları bulunan ve 25 yıldır cezaevinde tutulan Yamaç'ın tahliyesi yönünde komisyon başkanlığına dilekçeyle başvuran Koçyiğit'in bu başvurusu da aynı gerekçeyle reddedildi.
25 yıldır mahpus olan Yamaç, 19 Aralık 2000 tarihinde ölüm orucundaki mahpuslara yönelik gerçekleştirilen 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda Adana Ceyhan Hapishanesi'ne yapılan baskında ağır yaralandı. Göğüs kafesi kırılan Yamaç'ın akciğerinin bir bölümü, cezaevine atılan gazlar nedeniyle yandı. Tedavi edilmediği için ciddi ağrılar geçiren Yamaç, psikolojik şiddete maruz kalması nedeniyle hasta olmasına rağmen hastaneye gitmeyi defalarca reddetti. Son olarak 28 Eylül’de kendisine solunum cihazı verilmediği için süresiz açlık grevine başlayan Yamaç, idarenin, solunum cihazı talebinin karşılanacağını belirtmesi üzerine eylemini sonlandırdı. Ailesi ise Yamaç'ın hayati tehlikesinin devam ettiğini söylüyor.