“Hasta tutsak Mahmut Demirel serbest bırakılsın!”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi hasta tutsak Mahmut Demirel’in sağlık durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını ve tedavi edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ağustos 2020
  • 17:26

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bu hafta hasta tutsaklar için buluştu. Saat 13.00'da Konak Sümerbank önünde yapılan açıklamayı İHD adına Ahmet Çiçek okudu. 

Çiçek açıklamaya, ceza infaz yasasındaki siyasi tutsaklara dönük uygulanan eşitsizliklere değinerek başladı ve şöyle devam etti:

“Süreç bizleri maalesef ki haklı çıkardı. Başta Van Hapishanesi olmak üzere birçok hapishanede mahpusların Covid-19’ a yakalandıkları haberleri medyaya düştü. İHD şubeleri de bu konuda raporlar hazırladı. Bir kez daha uyarıyoruz; ülkenin her yerinde Covid-19 bulaşısının arttığı bir dönemde özellikle hasta ve yaşlı mahpuslar derhal serbest bırakılmalıdır.”

Devamında, Manisa Hapishanesi’ndeki hasta tutsak Mahmut Demirel’in durumuna değinen Çiçek şunları aktardı:

“Akhisar T tipi Hapishanesi’nde kalan politik bir hasta mahpustur. 1969 Batman doğumludur. Müebbet hapse mahkûm olmuştur. Yaklaşık 26-27 senedir hapishanededir. Kocaeli 2 Nolu F Tipi, Bandırma T Tipi Hapishanelerinde kalmıştır. Bandırma’da iken İnfaz Hâkimliği’ne götürüldüğü sırada hapishanedeki X Ray cihazlarının orada arkadaşları ile beraber gardiyan ve askerlerin saldırısına uğramış ve kaşı yırtılıp 4 dikiş atılmıştır.”

“Ortopedik yatak hâlâ gelmedi, tedavi de edilmiyor”

Mahmut Demirel’in İHD’nin hasta mahpus listesinde yer aldığını hatırlatan Çiçek, Demirel’in sağlık durumuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Mide, bağırsak, kalp rahatsızlıkları ve migren ağrıları vardır. Ailesinden en son aldığımız bilgiye göre sırt ağrıları olduğu için ortopedik yatak istemişler, para verilmiş olmasına rağmen hala yatak gelmemiştir. Ayrıca hastalıklarının tedavisi de yapılmamaktadır.”

Mahmut Demirel’in tedavi edilmesi için bir an önce tahliye edilmesi istenen açıklama, bunun yanı sıra cezaevindeki koşulların düzeltilmesi talep edildi. Açıklama “Hapishanelerde artık bir kişinin daha hayatını kaybetmesini istemiyoruz” vurgusuyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir