“Hasta tutsak Ali Etik'e özgürlük!”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bu haftaki hasta tutsaklar açıklamasını Ali Etik'in serbest bırakılması için gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Şubat 2021
  • 14:46

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi “Hasta tutsak Ali Etik serbest bırakılsın” dedi. İHD yönetiminden Ahmet Çiçek basın metnini okudu. Çiçek açıklamada “Pandemi koşullarında hapishanelerde yaşamanın zorluğunu gelen mektuplar ve aile başvurularından öğreniyoruz. Hele bir de hasta iseniz hapishanelerde yaşamak daha da zorlaşıyor” dedi.

Hapishanelerde yaşanan hak gasplarına değinen Çiçek “Böyle bir ortamda yaşayan ve birçok hastalıkları bulunan hasta mahpuslardan birisi de Ali Tetik’tir” dedi. Ali Tetik’in 2015 Kasım ayında “ öz yönetim” dosyasından belediye başkanları ve yöneticileri ile tutuklandığı ifade edilen açıklama da “Tetik 15 yıla hüküm giymiştir. 6 yıldır hapishanededir ve 62 yaşındadır” denildi. Açıklamanın devamında İzmir’de Şakran 2 No’lu T Tip Hapishanesi’nde mahpus olan Ali Tetik’in ailesinden uzak bir hapishanede bulunmasının bir işkence olduğu belirtildi. Görüş haklarının da gazp edildiği ifade edilen açıklamada şunlar belirtildi:

“Ailesinin bildirdiğine göre en son Eylül 2020’de Hakkaride kapalı görüş yapabilmişler. Bu durum onda psikolojik sıkıntılar yaratmaktadır. Bundan dolayı bir an önce ailesine yakın bir yere sevkinin yapılması gerekmektedir.  2020 Eylül’deki kapalı görüşte oğlu, babasının durumunun ciddi anlamda kötü olduğunu, aşırı zayıfladığını, bundan kaynaklı, yaşı ve hastalıkları nedeniyle tansiyonunun yükseldiğini ve bahçe avlusunda kafa üstü yere düşüp alnının yarıldığını, hastaneye götürülmediği ve dikiş atılmadığı, pandemi gerekçelendirilerek yarasıyla kaldığını öğrenildi.”

62 yaşındaki Ali Tetik’in serbest bırakılması istenilen açıklamada hastalıklarına değinilerek şunlar vurgulandı:

“Tetik’in kalp yetmezliği, prostat kanseri, böbreklerde kitle, gizli şeker, yüksek tansiyon, bel fıtığı, gastrit gibi hastalıkları vardır. Hapishane koşullarının ağırlığı, pandemi, tedaviye götürülmeme gibi nedenler Ali Tetik’in hastalıklarının daha da derinleşmesine ve kronikleşmesine neden olacaktır. Yaşı dikkate alındığında, tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce tahliye edilmesi gerekmektedir.  Başta Ali Tetik olmak üzere tüm hasta mahpuslar serbest bırakılsın.”

Kızıl Bayrak / İzmir