Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır’da Nurettin Yedigöl’ün akıbeti sorulurken Ankara’da hasta mahpus Ali Kuş’un serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ağustos 2020
  • 15:18

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları 603. Hafta eylemi gerçekleştirdi. Sosyal medyadan gerçekleştirilen eylemde paylaşılan videoda İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gurbet Yavuz, 12 Nisan 1981’de İstanbul’da gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbetini sordu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Erzincanlı ve 27 yaşındaki Nurettin Yedigöl, 12 Nisan 1981’de İdealtepe’de yapılan bir ev baskınında gözaltına alındığını hatırlatan Yavuz, devamında şunları ifade etti:

“Gözaltı süresi içerisinde ağır işkencelere maruz kalır. Yedigöl, gözaltında sorgudayken arkadaşları tarafından görülür. Arkadaşlarının anlatımlarına göre Yedigöl, sorguda çırılçıplaktı, kolları tutmuyordu, konuşamıyordu ve kanlar içindeydi. Arkadaşlarının bu son görüşü dışında, Yedigöl’ü bir daha gören olmadı. 

Yakınlarının Nurettin Yedigöl’ün bulunmasına yönelik yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Tüm başvurular “gözaltına alınmadı” yanıtıyla geri çevrildi. Açılan davalardan da bir sonuç çıkmadı. Aile, yıllarca devlet kapılarını çaldı, Nurettin’i sordu. Soruşturmayı yürüten dönemin savcısı Faik Tarımcıoğlu’nun aileye ‘Bizim elimizde de oğlunuz hakkında bir tutuklama kararı var ama bulamıyoruz’ dediği ileri sürüldü.”

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 312. haftasında Tarsus 3 No’lu Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kalan Ali Kuş’un durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kuş’un 12 Aralık 2018 günü tutuklanarak cezaevine gönderildiğini ve şu anda hüküm özlü olduğunu aktardı. Kuş'un 2015 yılında midesinde meydana gelen yırtılma nedeniyle Mersin Toros Devlet Hastanesi’nde 2 ameliyat geçirdiğini belirten Çevirmen, ameliyat sonrasında midede oluşan hassasiyet ve beslenme zorluğu nedeniyle aşırı kilo kaybı yaşadığını kaydetti. Çevirmen, Kuş'un 2016 yılında göğüs kısmındaki tıkanıklıklar, nefes alışverişlerindeki problemler nedeniyle Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edildiğini ve detaylı tetkiklerin yapılmaya başlandığını söyledi.

Çevirmen, yapılan tetkikler sonucunda Kuş'un sağlık durumuna ilişkin şunları söyledi: “Kansızlık, kanda pıhtılaşma, akciğeri arasına sıkışmış 2,5 kg ağırlığına sahip 2 petin bulunduğunu, aslında bu petlerin içinin sıvı olması gerekmesine rağmen bu sıvıların katı bir hal aldığını ve bu nedenlerden dolayı zorlu bir ameliyat geçirmesi gerektiğini belirtilip, bu zorlu ameliyat konusunda gerekli açıklamaları da yaparak bir hafta kadar da hastanede gözetim altında tutarak ameliyat tarihini beklemelerini söylemişlerdir. Ali Kuş akciğerlerinden 8 saatlik bir ameliyat geçirmiştir. Doktor ailesine 'ameliyat sırasında iki defa kalbinin durduğunu' aktarmıştır. Ameliyat sonrasındaki zorlu bir süreç yaşanmaya başlamış, midesindeki ameliyattan kaynaklı hassasiyetten dolayı her ilaç verilememiş ve ağrısı kesilmemiştir. Ameliyat sonrası içindeki sıvının dışarıya atılması için sırtında büyük bir kesikten 2 adet dren tüpü takılmıştır. Daha sonra drenler alınmıştır. Akabinde gözetim ve ilaç tedavisine devam edilmiştir.”

Kuş’un akciğerlerinden geçirdiği ağır ameliyatları, mide yapısındaki hassasiyetler ve beslenme sorunları da göz önüne alındığında pandemi döneminde cezaevinde kalmasının yaşamsal risk teşkil ettiğine dikkati çeken Çevirmen, “Ailesi ile yaptığı görüşmelerde 'sürekli rahatsız olduğunu, revirde verilen ilaçların midesini rahatsız ettiğini, bu nedenle revire bile çıkmak istemediğini' aktarmaktadır. Durumunun ağırlığı ve Kovid pandemisinin bu tür hastalar üzerinde tehlike yarattığı göz önüne alınarak dışarıda tedavisinin devam etmesi için infazı ertelenmelidir” dedi.