397. F Oturması: İsmail Tüzün serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 397. F Oturması’nda hasta tutsak İsmail Tüzün’ün serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Kasım 2019
  • 15:18

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, şube binası önünde saat 13.30’da yaptığı F Oturması’nda hasta tutsak İsmail Tüzün’ün serbest bırakılmasını istedi.

Eylemde basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran okudu. OHAL ilan edilmesiyle artan gözaltı, tutuklama ve baskının bugün hâlâ hakim olduğunu dile getiren Onaran, hapishanelerde artan baskı ve işkencenin 12 Eylül dönemi hapishanelerinden farklı olmadığını ifade etti.

12 yıl tutsak olan İsmail Tüzün’ün Bitlis, Malatya, Elbistan, Diyarbakır, Antep L Tipi  hapishanelerinden sonra bugün Antep H Tipi Hapishanesi’nde kaldığını belirten Onaran devamında şunları söyledi:

“Gözaltına alındığında vücudunun 13 farklı bölgesine saplanan şarapnel parçaları nedeniyle günlük yaşamında birçok sıkıntı yaşamasına rağmen yaklaşık on iki yıl boyunca ciddi bir tedavi göremez. Özellikle ilk 6 yıl boyunca hastaneye sevk edilmez ya da kelepçeli muayeneyi kabul etmediği için hiç bir işlem yapılmadan geri götürülür.

İsmail Tüzün, götürüldüğü Malatya E Tipi Hapishanesi’nde kaldığı 6 yıl boyunca, vücudunun çeşitli bölgelerine saplanmış şarapnel parçaları nedeniyle hayati risk altında olmasına rağmen, bu parçaların alınması için herhangi bir tedavi veya ameliyat yapılmamıştır. Elbistan E Tipi ve Malatya E Tipi hapishanelerinde kaldığı zamanlar, ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlanırken sürekli disiplin cezaları nedeniyle tek kişilik hücrede tutulmuş ve aylarca iletişim ve aile ziyareti engellenmiştir.”

Diyarbakır’da oturan Tüzün kardeşinin anlatımlarını aktaran Onaran, İsmail Tüzün’ün kafa ve ayaklarındaki şarapnel parçaları nedeniyle ayakta durmakta, yürümekte zorluk çektiğini ve uyku apnesinden çok sıkıntı çektiğini, midesinde tümör tanısı konduğunu ancak teşhis edilmesi için gerekli işlemlerin yapılmadığını ifade etti.

Tüzün’e hapiste kaldığı 12 yıl boyunca hapishane idaresinin kinle yaklaştığını dile getiren Onaran tedavisi için Tüzün’ün serbest bırakılmasını istedi.

Eylem “Hasta Mahpuslar serbest bırakılsın!”, “İsmail Tüzün serbest bırakılsın!” sloganları atılarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul