398. F Oturması: Cemil İvrendi serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından 398. yapılan F Oturması eyleminde, hasta mahpus Cemil İvrendi’nin serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Kasım 2019
  • 15:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturması eylemlerinin 398.’sini bugün yaptı.

Dernek binası önünde yapılan eylemde, hasta mahpus Cemil İvrendi’nin durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi.

Eylemde yapılan açıklama, Maraş Türkoğlu Hapishanesi’ndeki saldırılar anlatılarak başladı. Açıklamada şunlar söylendi:

“Maraş Türkoğlu Ceza İnfaz Kurumu 10 Şubat 2019 tarihinde açıldı. Açıldığı günden bu yana da işkence, kötü muamele, çıplak arama, ayakta sayım, disiplin cezaları vb. şikâyetler birbirini izledi. Farklı hapishanelerden Türkoğlu hapishanesine sürgün edilen mahpuslara ilk girişte çıplak arama dayatılıyor. Bunu kabul etmeyenlere işkence, darp ‘hoş geldin’ dayağı uygulanıyor. Mahpuslar her gün hem psikolojik hem de fiziki işkencelere uğruyor, ayakta sayım dayatmasını kabul etmedikleri için koğuşlar onlarca gardiyan tarafından basılıp arama ve sayım adı altında sistemli saldırılar gerçekleştiriliyor. Ayakta duramayacak kadar hasta olan mahpuslar bile ağızları kapatılıp, elleri arkadan kelepçelenerek yerlerde sürüklenip hücrelere atılıyor. Mahpuslar ayrı hücrelere konularak eşyalarını almalarına dahi müsaade edilmiyor, aç bırakılıyor, duş dahi alamıyorlar. Hapishane idaresi bununla da yetinmeyerek mahpuslarla ilgili tutanak tutup 'bizi darp ettiniz' diye şikâyetçi oluyorlar ve mahpusları disipline sevk ediyorlar.”

Açıklamada, Maraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta mahpus Cemil İvrendi’nin durumu şöyle anlatıldı:

“Cemil İvrendi, 1994 yılından bu yana özgürlüğünden yoksundur. 25 yıllık hapis mahpusluk süresinde Türkiye’nin pek çok hapishanesine sürgün edilmiştir. Cemil İvrendi birçok hastalıkla başa çıkmaya çalışmaktadır. İvrendi 2002 yılında açık kalp ameliyatı olmuş ve bundan sonra kendisine sürekli kullanması için verilen kan sulandırıcı ilaçlar ve yüksek tansiyon ilaçları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamaya başlamıştır. Bu ilaçlardan sonra makat bölgesinde yumurta büyüklüğünde yara çıkmış, sık sık kanaması olmaya başlamıştır. Dayanılmaz acılar ve ağrılarla 2008 yılında Erzurum Devlet Hastanesi’nde ameliyat edilir. Ameliyat sonrası hem yarası kapanmaz hem de kanaması devam eden Cemil İvrendi, kanamaların artması yüzünden kadın pedi kullanmaya başlamıştır.

2015 yılında götürüldüğü Eskişehir Devlet Hastanesi tarafından anal fistül takılır. Yaklaşık 10 gün hastanede kalır ailesinden hiç kimsenin refakatçi olarak kalmasına izin verilmez. Yine 2017 yılında çok şiddetli kanamalar nedeniyle önce Eskişehir Devlet Hastanesi’ne sonra da Gazi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülür ancak tedavi edilmez.

26 Şubat 2018'de durumu ağırlaşınca Mersin Devlet Hastanesi’ne yatırılan Cemil İvren’di ameliyat edilmiş, ailesinin refakat etmesine yine izin verilmemiştir. Cemil İvrendi’nin kalp ilaçları nedeniyle yaşadığı sorunları sadece makat bölgesi ile sınırlı kalmamış, çürük dişlerin çekilmesi için tam on yıl beklemek zorunda bırakılmıştır. Kalp, yüksek tansiyon ve kolesterol, sağ böbreğinde taş, sol gözünde sürekli artan görme kaybı ve yaklaşık on yıldır sürekli kanayan yaralarla artık ayakta durmakta bile zorlanmaktadır.

Cemil İvrendi’nin kızıyla yapığımız telefon görüşmesinde aldığımız bilgiye göre; Türkoğlu’na getirildiğinden bu yana babasının hastaneye hiç götürülmediğini, 2 aydır ilaçlarının bittiğini, ciddi oranda kilo (7-8) kaybı olduğunu, babasının yazdığı dilekçe ve suç duyurularına el konulduğunu, Ekim ayında gerçekleşen saldırıda babasının ağzı kapatılarak yere yatırılıp elleri arkadan bağlanarak darp edildiğini aktarmıştır. Cemil İvrendi’nin 2003, 2010 ve 2014 yıllarında Adli Tıp Kurumuna yaptığı başvurular ise reddedilmiştir.”

Açıklama, İvrendi ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılması talebiyle sona erdi.