395. F Oturması: Hasta mahpus Gülistan Abdo serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun düzenlediği 395. F Oturması’nda engelli ve sol bacağına protez takılan Gülistan Abdo’nun tedavisi önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ekim 2019
  • 14:49

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından düzenlenen 395. F Oturması eyleminde, ağır hasta tutsak Gülistan Abdo’nun durumuna dikkat çekildi.

İHD şube binası önündeki eylemde İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran tarafından okunan basın açıklamasında, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle tutsakların tedavisi yapılmadığını ve her geçen günün ölümcül olduğunu vurguladı ve Abdo’nun durumuna ilişkin şunlar belirtildi:

“Gülistan Abdo, Mardin’in Midyat ilçesinde 1994 yılında tutuklanır. Sırasıyla Diyarbakır, Sivas, Siirt hapishanelerinde kaldıktan sonra Gebze M Tipi Hapishanesine sürgün sevk edilir. Bacağında bulunan yara yıllarca tedavi edilmediği için Abdo’nun kangren olan sol bacağı dizinden kesilir ve protez takılır. Vasisi tarafından verilen bilgiye göre; Gülistan Abdo, protezle yaşamını idame ettirmede büyük zorluk yaşıyor. Protezden kaynaklı sık sık sorun yaşıyor ve yalnız hareket etmeye çalıştığında düşerek yaralanıyor. Hatta bu şekilde düştüğü bir gün, kafasını çarpmış ve ciddi bir kırık meydana gelmiş. Ayağına takılı protezin bacak sinirlerine bağlı olarak çalışmasından dolayı Abdo’nun sürekli olarak doktor kontrolünde olması gerekirken, Gebze M Tipi Hapishanesine sürgün sevk edilmesinden bu yana doktor kontrolleri yapılmıyor. Vasisi, Siirt Hapishanesindeyken kendisini sık sık ziyaret edip ilgilenebiliyorken, Gebze M Tipi Hapishanesine sürgün edildikten sonra maddi sorunlar ve çalışma koşulları nedeniyle görüşe gidemiyor ve Gülistan Abdo’ya destek sunamıyor. Protezin pillerle çalıştığını ve bu pillerin sık sık değiştirilmesi gerektiğini aktaran vasisi, pillerin değişmemesi durumunda protezin sertleştiğini ve hastanın yürüyemediğini, yürüme zorluğu nedeniyle sırtında kist oluştuğu, bu nedenle doktor kontrollerinin, protez kontrollerinin ve pil ihtiyacının acilen sağlanması gerektiğinin altını çiziyor.”

Engelli olmasına rağmen Abdo’nun hastaneye kelepçelenerek ve ring arabası ile götürülmeye zorlandığını, bu durumun hastaneye gitmesini imkansız hale getirdiğini ve tedavi sürecini işkenceye dönüştürdüğü belirtilen açıklamada,  hipertansiyon ve rahim içinde kitleye bağlı sağlık sorunları yaşayan Gülistan Abdo’nun serbest bırakılıncaya kadar, ailesi ile vasisinin bulunduğu yere yakın bir hapishaneye sevk edilmesi gerektiği dile getirildi.

Açıklama, tüm hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle sonlandırıldı.