396. F Oturması: İsmet Akın serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 396. F Oturması’nda hasta tutsak İsmet Akın’ın serbest bırakılmasını istedi. Eylemde okunan Merkezi Hapishaneler Komisyonu’nun metninde, mahpusların hasta haklarının korunması için çağrıda bulunuldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ekim 2019
  • 15:47

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 396. F Oturması’nda hasta tutsak İsmet Akın’ın serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şube binası önünde saat 13.30’da yapılan eylemde konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri 26 Ekim’in hasta hakları günü olduğunu ve bu günü hasta mahpuslara dikkat çekmek için değerlendirdiğini belirterek İHD Merkezi Hapishane Komisyonu’nun hazırladığı metni okuması için sözü Ferit Barut’a verdi.

Mahpusların hasta hakları

Hasta haklarının, ilk kez 1981’de Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayınlanan Lizbon Bildirgesi ile vurgulandığını, 2005 yılında ise gözden geçirilip düzeltildiğini belirten Barut “Hasta Hakları Günü”nün Türkiye’de de 1998 yılında kabul edildiğini ifade ederek “Lizbon Bildirgesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu olarak takip ettiğimiz hasta mahpusların hakları bakımından da yol gösterici niteliktedir” dedi.

Hasta mahpusların tedavi edilmediğini, hasta haklarından yararlandırılmadığını belirten Barut son olarak şunları ifade etti:

“Büyük bir sorun olan ve kamuoyunun vicdanını kanatan hasta mahpusların yaşamış oldukları sorunlar çözüm beklemektedir. Teşhis ve tedavisi yapılmadan adeta işkence çektirilen, hapishanede hayatını kaybeden ya da ölümüne ramak kala bırakılıp kısa sürede hayatını kaybeden insanların olduğu bir toplum, adalete olan inancını da kaybeder. Türkiye hapishanelerinde bulunan hasta mahpusların acil ve kalıcı tedavileri yapılmalı, hapishane koşullarında tedavisi yapılmayan hasta mahpusların da acilen infazları durdurulmalıdır.”

Yedi yıldır yarası iyileşmeyen İsmet Akın serbest bırakılsın!

Barut’un ardından 396. F Oturması metnini okumak üzere sözü Hapishane Komisyonu’ndan Meral Nergiz Şahin aldı.

Dışarıda saldırgan politikalar içerde gözaltı ve tutuklama furyasıyla yaşanan devlet terörüne dikkat çeken Şahin İsmet Akın hakkında şunları söyledi:

“1980 Doğumlu İsmet Akın, 2012 yılında Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde gözaltına alınır. Gözaltına alındığında ateşli silahla yaralı olduğu için Dicle Tıp Fakültesi’ne kaldırılır ve ameliyat edilir. Yaklaşık bir ay sonra Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’ne götürülür. Hakkında 33 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılan İsmet Akın’ın yargılanması hala devam etmektedir. Tutuklandığı zaman, ateşli silahla ağır yaralandığı için sağ kaburgalarında kırık oluşmuş, bağırsakları delinmiş, karaciğeri parçalanmıştır. Beş kez ameliyat edilen İsmet Akın’ın yaraları kapanmamış ve kanamaya devam etmektedir. 2016 Yılında Kırıkkale Hacılar F Tipi Hapishanesi’ne sevk edilen İsmet Akın, 2018 yılında süresiz açlık grevine başlamıştır. 150 gün açlık grevi sonrası sağlık sorunları daha da artmış, açık yarası iltihaplanmış, iltihapla birlikte sürekli kan akmaya başlamıştır.”

Şahin, açık yarası 7 yıldır iyileşmeyen Akın’ın serbest bırakılmasını istedikten sonra eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” ve “İsmet Akın serbest bırakılsın!” sloganları atılarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul