Ukrayna topraklarındaki 4 bölgede yapılan referandumda Donestk Halk Cumhuriyeti, yüzde 99,23’ü, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin yüzde 98,42’si, Herson Bölgesi’nin yüzde 87,05’i, Zaporijya Bölgesi’nin de yüzde 93,11’i Rusya’ya katılmaya evet demişti. Referandumların beklenen sonuçları getirmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın dört bölgesinin Rusya Federasyonu’na katılımını tanıdı ve yapılan resmi törenle işbirliği anlaşmasını imzaladı. 30 Eylül’de Kremlin’de düzenlenen imza törenine Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yanı sıra milletvekilleri, senatörler ve dört bölgenin liderleri de katıldı.
Putin törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Ukrayna’da milyonlarca insan, kendi kaderini tayin hakkını kullandı. Duma, bu bölgeleri Rusya Federasyonu’nun bir parçası olarak kabul edecektir eminim ki. Halkın iradesi bunu gerektiriyor. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’dan oy kullananlar, artık dillerini özgürce konuşabilmek, kültürünü yaşayabilmek istiyor. Tarihi bir bağımız var. Birileri tarafından yok edilmek istemiyorlar. Sovyetler Birliği'nin dağılma trajedisinden sonra 7’den 70’e herkes Rusya’ya bağlanmak istedi. İnsanlar güvende olmak istedi.”
Vladimir Putin, yaptığı konuşmada Batı’yı da hedef aldı. Dört bölgenin “sonsuza dek Rusya’ya bağlı kalacağını” söyledi. Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Rusya’ya katılmasını, Kızıl Meydan’da kutladı. “Ukrayna ile barış görüşmelerine devam edebiliriz ancak Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk, bu görüşmelerin bir parçası olmayacak. Bu bölgeler artık Rusya'nın toprağıdır. Tartışmaya dahi açılamaz.”
Batı’da ‘‘bizi destekleyen milyonlarca insan var” diyen Putin, onlarla birlikte “sömürgeciliğe, zorbalara karşı beraber” savaştıklarını iddia etti. “Bu sömürgeci dünya düzeni, yok olmaya mahkum. Ancak bu sistemin efendileri, sonuna kadar savaşmaya devam edecekler. Dünyaya, zorbalık ve sömürgecilik dışında vadedecek hiçbir şeyleri yok” açıklamasında bulunan Putin, “Batı ülkeleri, yıllardır diğer ülkelere demokrasi getirmekten bahsediyor. Ancak tam tersi oldu. Sadece sömürgecilik ve kölecilik getirildi. Dünya düzeni demokratik değil. Özgürlükler yok” dedi.
“ABD ve Batı, 1. sınıf milletler ve 2. sınıf milletler yaratmak istiyor... Onların sömürgeci politikaları daha Orta Çağ’da başladı. Hindistanı ve Afrika’yı soydular, Çin’e savaş açtılar. Afyon ticaretini ele geçirdiler. Milletlere diz çöktürüp, birbirlerine kırdırdılar. İnsanları avlayıp köle yaptılar” değerlendirmelerinde bulunan Putin, “20. yüzyılda ise bizim ülkemiz, sömürgeciliğe karşı çıktı. Bu yoksul, sömürülen milletlere el uzattı, yardım etti. Açlıkla, yoksullukla savaştı. Batı, sömürgeciliğe devam etmek istedi ancak biz, buna engel olduk” dedik.
Zelenski’den hızlandırılmış NATO üyeliği…
Ukrayna’nın dört bölgesini ilhak etmek için Moskova’da imzalanan anlaşmalara yanıt olarak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Ukrayna’nın NATO’ya hızlı kabulü için bir başvuru imzaladı. Kremlin’deki imza töreninden birkaç dakika sonra yayınlanan bir videoda Zelensky, “Ukrayna’nın hızlandırılmış NATO üyelik hedefini imzalayarak kararlı bir adım atıyoruz” dedi. “Zaten NATO’nun fiilen ortağıyız, artık resmen müttefiki olmak istiyoruz” diyen Zelensky, Putin’nin, Rusya’nın başında olduğu sürece görüşme yapmayacaklarını ileri sürdü.
NATO’dan “ret” açıklaması
NATO başlangıçta Ukrayna girişimine temkinli tepki gösterdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada böyle bir kararın “30 ülkenin oybirliğini gerektirdiğini” söyledi. İlhakları kınadı ve Moskova’yı nükleer silah kullanmaya karşı uyardı. NATO müttefiklerinin “bölgeleri Rusya’nın bir parçası olarak tanımadıklarını ve asla tanımayacaklarını” söyledi. Ukrayna’nın “zorla işgal edilen bölgeleri geri alma hakkı var ve bölgelerin daha da özgürleştirilmesi için onları destekleyeceğiz” dedi.
“NATO, bu savaşın bir parçası değil. Rusya’nın ilhak hamlesi zayıflık göstergesi. Bizim Ukrayna’ya desteğimiz devam edecek. Şu an önceliğimiz, Ukrayna’ya ihtiyacı olan desteği sağlamak. Ukrayna’nın üyeliğini kabul etmemiz henüz mümkün değil” diyen Stoltenberg, ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta nükleer silah kullanması durumunda Moskova’yı “ciddi sonuçlarla” tehdit etti.