Dünya basınında bugün | "Çin'in Rusya'nın savaşına verdiği destek kayboluyor gibi duruyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 16 Eylül 2022
  • 12:10

Kraliçe Elizabeth’in 19 Eylül’de gerçekleşecek cenaze töreninin bir noktasında Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) bağlı doktor ve hemşirelerin tabutun önünde yiyeceği belirtildi. Perşembe günü Şemerkant'taki Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla ilgili "soru ve endişeleri" olduğunu kabul etti. Kremlin bağlantılı iş insan Yevgeni Prigojin olduğu düşünülen bir kişinin, Rusya'da bir cezaevinde mahkumları Ukrayna'da paralı asker olarak savaşmaya ikna etmeye çalıştığı bir video sosyal medyada dolaşıma girdi.

16 Eylül 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Truss’ın enerji planı deprem riski nedeniyle tepki çekti

Britanya’da Başbakan Liz Truss, artan enerji faturalarıyla mücadele planları kapsamında kayalardan doğal gaz ve petrolün kazılarla çıkarıldığı işleme yönelik yasağı kaldırmayı planlıyor. Öte yandan kazı sırasında gerçekleşen yüksek baskıyla depremler meydana gelebildiği bilinirken çevreci gruplar ve deprem uzmanları bu kararı eleştirdi. Kazılar sebebiyle yaşanan depremler küçük ölçekli olsa da yerel halklar için endişe oluşturuyor.

The Daily Telegraph | Doktorlar ve hemşireler Kraliçe’nin tabutunun önünde yürüyecek

Kraliçe Elizabeth’in 19 Eylül’de gerçekleşecek cenaze töreninin bir noktasında Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) bağlı doktor ve hemşirelerin tabutun önünde yiyeceği belirtildi. Törende, Kraliçe’nin talebiyle kraliyet ailesi ve askerlerin yanı sıra halkın da yer alacağı belirtildi.

New York Times | Çin'in Rusya'nın savaşına verdiği destek kayboluyor gibi duruyor

Perşembe günü Şemerkant'taki Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla ilgili "soru ve endişeleri" olduğunu kabul etti.  New York Times, Putin'in bu sözleriyle üstü kapalı bir şekilde dünya sahnesindeki en güçlü partnerinin tam desteğini alamadığının mesajını verdiğini belirtti. Putin ve Çin lideri Şi Cinping dün Semerkant'ta ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirdi. Putin, Çin’e dengeli duruşu nedeniyle teşekkür de etti. New York Times, iki liderin "ahenksiz" mesajlar verdiğini belirtti. 

The Washington Post | Trump'ın Mar-a-Lago belgelerini incelemesi için Dearie, özel uzman seçildi

Eski New York baş federal hakimi Raymond J. Dearie, FBI ajanlarının eski ABD başkanı Donald Trump'ın Mar-a-Lago kulübündeki evine yaptığı baskında el koyulan 11 bin belgeyi incelemesi için bir federal hakim tarafından özel uzman olarak seçildi. Dearie, belgelerden hiçbirinin avukat-müvekkil gizliliği nedeniyle korunması gerekip gerekmediğini kararlaştıracak. Sürecin soruşturmayı yavaşlatacağı düşünülüyor.

Moscow Times | Video, Prigojin'in Ukrayna'da savaşmaları için Rus mahkumlarla konuştuğunu gösteriyor

Kremlin bağlantılı iş insan Yevgeni Prigojin olduğu düşünülen bir kişinin, Rusya'da bir cezaevinde mahkumları Ukrayna'da paralı asker olarak savaşmaya ikna etmeye çalıştığı bir video sosyal medyada dolaşıma girdi.

Ne tarihte çekildiği bilinmeyen görüntülerin, Wagner Grubu'nun Rusya hapishanelerinde Ukrayna'da savaşmaları için paralı asker toplama çalışmalarının en detaylı kanıtı olarak nitelendiriliyor. Wagner'in cezaevlerinde paralı asker topladığı ile ilgili haberler yaz ayları boyunca sıkça Rusya ve dünya basınına yansımıştı.

Videoda kendini bir "Wagner temsilcisi" olarak tanıtan adamın mahkumlara "Bizim sadece 'stormtrooper'lara ihtiyacımız var" dediği görülüyor. 

Prigojin olduğu düşünülen kişinin daha sonra Devlet Başkanlığı affı veya 6 aylık sözleşmeden sonra Wagner'da bir kariyere işaret ederek, "Kimse demir parmaklıklar ardına dönemez" dediği duyuluyor. 

Prigojin'in Ukrayna, Suriye ve Libya'daki savaşlara dahiliyeti birçok rapora konu olan Wagner'in kontrol ettiği düşünülüyor. Prigojin, Kremlin etkinliklerine catering hizmeti verdiği için 'Putin'in Şefi' olarak da biliniyor. 

Perşembe günü Prigojin'in ABD tarafından yapılan yaptırım listesine alınan şirketi Concord tarafından yapılan açıklamada videodaki adamın "Prigojin'e çok benzediği ve iyi bir konuşma yaptığı" belirtildi. 

Le Monde | Enflasyon, borç: Doların zaferinin sonuçları

Ekonomik ve jeopolitik belirsizliğin içinde 2002’den bu yana ilk defa ABD Dolar’ının değeri Euro’yu geçti. Doların yükselişinin artan fiyatlarla bağdaştırıldığı haberde en yoksul ülkelerde ekonominin daha kırılgan hâle geldiği belirtildi. Euro’daki değer kaybının Fransa’da enflasyonu da tetiklediği belirtildi.

Al Jazeera | Reisi: Yaptırımlar kalkmadan nükleer anlaşmaya ulaşılamaz

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 2015 nükleer anlaşmasına dönülebilmesi için ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledi. Reisi, Washington’ın bir nükleer anlaşmaya ulaşmak konusundaki “samimiyetini sorguladığını” söyledi. Reisi, yaptırımların geçici olarak değil, kalıcı olarak kaldırılmasını beklediklerini söyledi. İran ve ABD arasındaki dolaylı diyalog, aylar sürmesine rağmen sonuçsuz kalmıştı.

T24 / 16.09.22