Pandemi sürecinde sağlık sistemlerindeki çöküş ayyuka çıkan, halk sağlığını hiçe sayan uygulamalara imza atan emperyalist devletler, bu süreçte savaş ve saldırganlık adımlarında en ufak bir taviz vermedi. Bunun son örneği de Fransız emperyalizminin, milyarlarca avro kaynak ayırdığı yeni nükleer uçak gemisi projesi oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün Le Creusot’taki Framatome fabrikasını ziyaret edip yeni nükleer uçak gemisi hakkında açıklamada bulundu. Macron maketi inceleyip üretimin yapılacağı alanı gezdikten sonra basına konuştu. Fransız emperyalizminin sözcüsü Macron açıklamada “Nükleer güç stratejik özerkliğimizin temel taşı olmaya devam edecek” diyerek uçak gemisi ile gerçekleştirmek istediği emeli ifade etti. Covid-19 salgınından dolayı yazdan beri bu duyuru erteleniyordu.
2038 yılında teslim edilmesi beklenen yeni nükleer gemi, Fransa’nın mevcut uçak gemisi Charles-de-Gaulle’dan bir buçuk kat daha büyük olacak. 75 bin ton ağırlığında ve 300 metre boyunda olması planlanan gemi için şu anda sözleşmeler yapıldı. Uçak gemisi Saint-Nazaire’deki tersanelerde inşa edilecek.
Naval Group, Thalès, MBDA ve Dassault şirketlerine daha bu aşamada ön çalışmalar için 154 milyon avro ödendi. Yaklaşık 7 milyar avroya mal olması beklenen nükleer uçak gemisi için daha ucuz dizel motor tercih edilmemesi dikkat çekti. Bu noktada Macron’un desteklediği burjuvazinin, nükleer enerji politikasının belirleyici olduğu görülüyor. Macron da konuşmasında nükleer enerji tercihine vurgu yaptı. Milyarlarca avroluk yatırım yapılan projenin bakım vb. süreçleriyle Fransa uzun süre daha nükleer enerjiyle çalışan şirketlere bağımlı olacak. Zira sırf bu uçak gemisinin 2038’de göreve başlaması ve 2080 yılına kadar görevde kalması öngörülüyor. Geçen yıl yeni nükleer denizaltılarından birini daha suya indiren Fransa nükleer enerjili savaş sanayine yatırımını sürdürüyor. Dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Rusya, Çin’de nükleer uçak gemileri bulunuyor.
Emperyalistler için uçak gemileri savaşsız dönemde tehdit araçları olarak kullanılıyor. Fransız emperyalizmi de “güç gösterisi” için uçak gemisini nüfuz etmeye çalıştığı bölgelere yolluyor. Singapur’da veya Hindistan’da bu tarz görevler için gönderilen Charles-de-Gaulle uçak gemisi en son Türkiye’ye diş göstermek için Doğu Akdeniz’e yönlendirilmiş, burada Yunanistan ile ortak tatbikata katılmıştı.
Silahlanma yarışının önemli bir noktası olan uçak gemileri uzak bölgelerde savaşma isteğinin bir ürünüdür. Yeni uçak gemisi projesinin başındaki isim olan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Christophe Prazuck proje amacı için “Bize başkalarının itiraz ettiği alanlarda, bir parça üzerinde hakimiyet sağlamak için etrafında binlerce kilometre menzilli hava üstünlüğü verebilecek bir araç tasarlamaktı” demişti.
Fransız emperyalizmi, yeni uçak gemisiyle daha geniş bir alanı dinlemek, gözlem yapmak ve saldırı için hazır olmak istiyor. Fransız donanması Charles-de-Gaulle uçak gemisi 2001’de denize indikten sonra ikinci bir uçak gemisi isteğini arttırmıştı. Savaş çığırtkanlığı yapanlar, aynı anda iki uçak gemisini farklı bölgelere aynı anda etki edebilmek adına istiyorlar. Macron bugünkü açıklamasıyla savaş baronlarına da yeşil ışık yakmış oldu.