Paris’te bu hafta farklı iş kollarında grevler başladı. İlk olarak Paris çöp ve kanalizasyon işçilerinin çalışma koşullarının koronavirüsle birlikte daha da ağırlaşmasına karşı CGT-FTDNEEA (Emek Genel Konfederasyonu - Atık arıtma, temizlik, su, kanalizasyon, sanitasyon) Sendikası, 17 Kasım’dan itibaren süresiz greve çıktı. Ayrıca enerji sektöründe de, şirketlerin özelleştirilmesi ve çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına karşı işçiler grevde.
Bu Salı günü Paris 13. bölgede bulunan Temizlik ve Su Müdürlüğünün (DPE) çatısına çıkan çöp ve kanalizasyon emekçileri, “atık ve çöplerin yönetimi” hakkındaki belediye broşürlerini çatıdan attılar. Aşağıda kalanlarsa çöp konteynerleri yaktılar.
Le Monde gazetesine demeç veren işçiler, çalışma koşullarını şöyle teşhir etti:
“Sekiz günlük tatil ve on bir RTT [Çalışma Saatlerinin azaltılması; haftalık 39 saatle kısıtlı, 35 saat üzerinde çalışan işçilerin yarım gün veya tüm gün istirahat verme mekanizmasıdır] kaybedeceğiz, grev hakkımız RATP’deki gibi ön bildirime tabi olacaktır ve ayrıca prim tahsis sistemi bizce çok daha fazla keyfi gözüküyor.”
Kanalizasyon işçilerinin CGT-FTDNEEA delegesi Régis Vieceli, Parisien gazetesine verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:
“Gerçek bir sağlık endişesi var. Tulumlarımız artık normlarda değil, bakım atölyelerimiz gibi. Daha yeni havalandırma sistemimizin 11 yıldır uygun olmadığını keşfettik.”
Röportajın devamında, birinci karantina sürecinde tüm çalışanlara verilen günlük 35 avroluk primin iptal edildiğini, çalışma koşullarının ve verilen hakların geri alındığını beyan etti. Le Monde gazetesinde yer alan haberde de, özel şirketlere devredilen bazı görevlerin yeniden kamulaştırılması gerektiğini söyledi.
Kamusal alanın temizliğinden sorumlu belediye başkan yardımcısı Colombe Brossel ve DPE müdürü Benjamin Raigneau göre, çöp ve kanalizasyon çalışanlarının %20’si grevde ve Paris’teki çöplerin %50’si toplanabildi. Yani Paris’in 20 bölgesinin 10’unda çöpler toplanmıyor.
DPE müdürü ise sendikalarla, Covid-19 önlemleri ve kamu temizlik hizmetinde daha fazla yapılandırmaya yönelik sosyal diyaloğu geliştireceklerini açıkladı.
Enerji sektöründe grevler
Fransız devleti, önemli bir payına sahip olduğu elektrik ve gaz şirketlerinin (EDF ve GDF) özelleştirilmesi için yeni hedefler peşinde. Bu adımlarla birlikte birçok haklarının gasp edilmesi tehdidiyle karşı karşıya olan işçiler, iş bırakarak haklarına sahip çıkacaklarını vurguladı.
17 Kasım’da Paris Courneuve’de Enedis şirketinin işçilerinin tamamı iş bıraktı. Facebook’ta yayımladıkları bir açıklamada taleplerini sıralayarak grevde olduklarını ilan ettiler. Sıralanan talepler şöyle:
“1- Sağlık krizine uyum sağlamayan iş yüklerinin değiştirilmesi
2- Ödenmemiş kesintilere ve fesihlere son verilmesini
3- Dönem boyunca çalışanlara restorasyon çözümü bulunması
4- Karşılığı olmadan Pva primlerinin kaldırılmasına karşı tazminat
5- Güvenilir olmayan PRV programının değiştirilmesi (seyahat süreleri yanlış belirleyen ve müdahale sürelerini kısaltan program)”
19 Kasım’da gaz sektörü çalışanları, Gaz Dağıtım Ağı Fransa (GRDF) binasını işgal etti. Son zamanlarda hissedarlara 589 milyon Euro’nun ödenmesiyle işçilerin öfkesi daha da bilenmişti. Eylemi gerçekleştiren emekçilerin 3 ana talebi vardı:
“1- Çalışan başına 196 Euro brüt aylık zam
2-Tüm personel için Covid bonusu
3-Gaz hizmet sektörünün özelleştirilmesinin durdurulması oldu.”
Ulusal Maden ve Enerji Federasyonu - Emek Genel Konfederasyonu (FNME-CGT), CFE Energies, Kimya Enerji Federasyonu - Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (FCE-CFDT), İşçi Gücü Enerji ve Maden (FO Energie) sendikaları EDF’in özelleştirilmesine karşı ortak imza kampanyası başlattı. Bildiride sendikalar, tüm toplumu elektrik hizmet sektöründeki Hercule projesine karşı çıkmaya çağırıyor.
Kreşlerde “uyarı” grevi
Paris’teki kreşlerde de uyarı grevine çıkıldı. Sözde kısıtlamalara rağmen kreşler açık tutulduğu için salgın tehdidi sürüyor. Bu okullardaki emekçilerin üyesi olduğu sendikalar CGT, Supap-FSU et UCP sendikaları, gerekli önlemlerin alınması talebiyle ortak grev kararı aldı. Grev nedeniyle 44 kreş tamamen kapanırken 46 kreşteyse eksik personel çalıştı.
Paris dışında grevler
Nice kentindeki GRDF’de grev vardı. Sözde herkese verilecek olan Covid-19 ek ödemesinin, sadece yöneticilere verildiğini öğrenen işçiler bir günlük grev gerçekleştirdi. Marsilya’da ulaşım işçileri grevdeydi. 20 Kasım Cuma günü her hafta ortalama 30 işçinin korona hastalığına yakalandığına dikkat çeken işçiler, önlem talepleri için 24 saatlik greve çıktı. RTM işçileri otobüslerde temel önlemlerin alınmasını istiyor. Aveyron kentinde hastanelerin kamu hizmeti veren emekçilerinin tamamı 20 Kasım Cuma günü süresiz greve çıktı. Brive-la-Gaillarde’daki Sud Ouest Etalages işçileri, sağlık krizi bahanesiyle sosyal haklarının kısıtlanmasına ve işçi kıyımına karşı cuma gününden itibaren süresiz grev başlattı.
CGT koronavirüs koşullarında sağlık tedbirlerinin yok sayılması ve karantina koşullarından faydalanarak başlayan saldırılara karşı 26 Kasım’da tüm işçileri eyleme çağırıyor. Arka arkaya başlayan grevler ve merkezi eylem çağrılarıyla saldırılara karşı bir zincir kurulmaya çalışılıyor.
Kızıl Bayrak / Paris