Fransa’da 5 Aralık genel grevi hazırlığı

İşçi ve emekçiler, işsizler, emekliler ve öğrenci gençlik “Emeklilikte reform yasası”na karşı genel greve gidiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Aralık 2019
  • 09:23

İşçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını bir bir gasp ederek köleliği dayatan, gençliğe ise güvencesizlik ve geleceksizlikten başka bir şey sunmayan sermaye devletine karşı öfke çığ gibi büyüyor. 5 Aralık'ta yüzlerce noktada kitlesel eylemlerle başta başkent Paris olmak üzere Fransa genelinde milyonların sokaklara çıkması bekleniyor.

“Emeklilikte reform yasası”na karşı Eylül ayında Ulusal Demiryolları (SNCF) ve Paris Metro, Otobüs, Tramvay (RATP) emekçilerinin gerçekleştirdiği üç günlük grevin ardından yaptıkları 5 Aralık genel grev çağrısına havayolu, karayolu, lojistik, sağlık, eğitim, enerji, rafineri, itfaiye, çöp toplama ve dönüşüm gibi önemli kamu ve hizmet sektörleri de olumlu yanıt verdi. Yanı sıra avukatlar da greve katılarak 5 Aralık’ta “Adalette ölü gün” ilan etti.

Sermaye devletinin temsilcisi Macron ve hükümetinin “emeklilikte reform” olarak sunduğu ve 60’ın üzerinde meslek dalını hedef alıyor. Özel emeklilik rejiminde biriken milyarlarca avroyu genel emeklilik kasasına aktarmakla sınırlı kalmadığı gibi, özel emeklilik rejimini ortadan kaldırmayı hedefleyen yasa, puana bağlı emekliliği de gündeme getirerek Amerikan ve Kanada emeklilik modellerini uygulamayı planlıyor. Şirketler nezdinde emeklilikte puan satın alınmasını planlayan yasa, ne kadar çok puan alınsa da o kadar çok emeklilik sunmayacak. Ayrıca yasa ile birlikte, daha fazla prim ödeyerek daha az emeklilik aylığı ödeneceği belirtiliyor. Sendikalar yasanın baştan sona yalan ve hilelerle dolu olduğuna dikkat çekerek “Özel Emeklilik Rejimi” meslek kapsamındaki çalışanların tüm avantajlarını kaybedeceğinin altını çiziyor.

Grevler devam ediyor

İşçi sınıfı ve gençlik 5 Aralık genel grev hazırlıklarını sürdürürken diğer taraftan lokal grevler ise tüm karalılığıyla devam ediyor.

Hastanelerin acil servislerinde çalışan sağlık emekçilerinin Mart ayında başlatmış oldukları grevler halen ilk günkü kararlılıkla devam ediyor. Sağlık çalışanları ücretlerin artırılması, kalifiyeli personel alınması, hastaların günlerce sediyelerde kalmasına karşı yatak kapasitesinin artırılması gibi taleplerle grevlerini sürdürürken öğrenciler ise kendilerine sunulan güvencesizliğe karşı eylemlerini sürdürüyor.

Radio France (Ulusal Radyo) çalışanları ise gönüllü çıkış adı altında yüzlerce çalışanın işinden edilmesinin planlanmasına karşı 25 Kasım’dan bu yana grevlerine devam ediyor.

Brötanya’da blokajlar istasyonları vurdu

Öte yandan Brötanya bölgesinde, orta ölçekli şirketler için şantiyelerde ve tarımda kullanılan mazot vergisinde indirimin kaldırılmasının ardından 28 Kasım’da petrol depolarına yönelik blokajlar başlatılmıştı. Bunun sonucunda birçok istasyonunun şimdiden akaryakıt sıkıntısından kaynaklı kapandığı belirtiliyor.

Bölgede bulunan dört petrol deposunun giriş ve çıkışlarının iş makinalarıyla kapatıldığı ifade ediliyor.

Kızıl Bayrak / Paris