GDDK’dan ‘genel grev’ paneli

5 Aralık Genel Grevi yaklaşırken GDDK da göçmen işçileri mücadeleye çağırmaya panelle devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Kasım 2019
  • 13:17

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GGDK) genel greve hazırlık için panel düzenledi. Montreuil’deki Bourse de Travail’da (yerel sendikaların merkezi) toplantı salonu 5 Aralık grevine çağrı afişleriyle donatıldı. Sud Solidaire Sendikası da tanıtım standı açtı.

Dün akşam saat 19.30’da başlayan etkinlikte ilk olarak GDDK adına moderatör söz aldı.

GDDK’nın ortaya çıkış sürecinin Türkiye’deki metal grevine destek ile başladığı ancak aradan geçen iki yıllık dönemle göçmen işçileri sınıf mücadelesine çağıran bir kolektif olduklarını anlattı.

Yasanın ardında patronlar var

Sud eğitim sendikasına üye Guy, emeklilik reformunun içeriğini anlatarak bunun sadece Fransa’ya ait bir durum olmadığını, küresel kapitalizmin bir kararı olduğunu söyledi. “Politikacılar ve gazeteciler yasayı sunsa da arkasında MEDEF var, patronlar var” dedi. Hükümetler değişse de patronların belirleyici olduğuna dikkat çekti. Bunun için asıl mücadelenin mevcut yönetimlere değil sisteme karşı olması gerektiğini vurguladı. Küresel kapitalizmin bugün saldırıyı dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Kapitalizm olduğu sürece de yeni saldırı yasalarının geçeceğini ifade ederek salondaki herkesin mücadeleye katılması gerektiğini vurguladı.

Yeniden umut kazanabiliriz

Montreuil Sud Solidaire temsilcisi Patrick ise sözlerine sendikasının niteliğine vurgu yaparak başladı. Anti-kapitalist olmalarının en önemli bakış özellikleri olduğunu ifade ederken bürokratik bir yönteme sıkışmamak adına daha yatay bir örgütlenmeyi savunduklarını anlattı.

“5 Aralik Genel Grevi’yle daha iyi bir dünya için yeniden umut kazanabiliriz!” diyen temsilci işçilerin hepsinin kaygılarının aynı olduğunu ancak kaygılara rağmen mücadele etmenin kazanım getirebileceğini ifade etti. 3Sendika binasında sizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek salondakileri selamlayan temsilci herkesi sendikaya, mücadeleye çağırdı.

Göçmen işçiler mücadeleye!

Sunumların ardından sorularla grev üzerine konuşulmaya devam edildi. ‘96 büyük grevi üzerinden bugün yaklaşan genel grevin anlamına dair anlamlı tartışmalar yapıldı. Soru cevap bölümünün ardından etkinlik panel duruşunda sohbet formatına çevrilerek katılımcılar yüz yüze paylaşımlara devam etti. Genel greve katılım hazırlıkları için yapılabilecekler, göçmen işçilerin mücadeleye kazanılması için neler yapılabileceği üzerine konuşuldu.

GDDK’dan bir inşaat işçisi sendikaya üye olma çağrısı yaptı. GDDK ile genel greve katılım çağrısı ile panel sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Paris