Lozan’da iklim grevi ve sivil itaatsizlik

İklim haftası kapsamında dün Lozan’da iklim grevi ve sivil itaatsizlik eylemi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Eylül 2019
  • 11:06

Dünya genelinde eylemlerle başlatılan iklim haftası, dün İsviçre’nin birçok kentinde gerçekleşen eylemlerle devam etti. Eylemlerin biri de Lozan kentinde gerçekleşti. Eyleme birçok kurum ve kuruluş çağrı yaptı.

3 bin 500 eylemcinin katıldığı yürüyüşe katılanlar, Cuma gününün iş ve okul günü olması nedeniyle, aynı zamanda grevci olarak nitelendirilebilir. Aynı zamanda İklim için Grev hareketinin Eğitim, Gençlik ve Kültür Bakanlığı’na (DFJC) uyguladığı baskı sonucu, Vaud kantonunun eğitim sorumlusu Cesla Amarelle öğrenci eylemcilerin yürüyüşe katılımının geçerli devamsızlık olarak sayılması için okullara genelge gönderdi.

Eylem öncesi İklim için Grev, Kadın Grevleri, Feminist Grev, Extinction Rebellion, İklim için büyükanne ve büyükbaba ve diğer birçok kurumun çağrısıyla sivil itaatsizlik yapmaya çağrıldı. Eylem öncesi İklim için Grev hareketinin öncüleri Vaud kantonunun yetkilileriyle 5 kez görüştükten sonra anlamlı bir değişim görmediğini, “sistem değişiminin gittikçe kaçınılmaz” olduğunu açıkladı ve sivil itaatsizliklere başlama ve yaygınlaştırma kararı aldı.

Lozan’da dün binler tren istasyonunun önünde buluştu. Saat 10.00’da başlaması planlanan eylem kalabalığın gittikçe artması sonrası yarım saat gecikti. Tren istasyonundan göl kenarına uzanan yoldan inildi. Göl kenarında ki Rodhanie caddesinden geçerek, Vidy’deki taştan piramitlerin önünde eylemin bitirilmesi planlanmıştı.

Piramitlere dönen yola varmadan, dünyaca ünlü Philippe Morris sigara tekelinin önünü kesmek için sivil itaatsizliğe çağrıldı. Yaklaşık 300 kişi harekete geçti. Philippe Morris önüne gelince polis yolu eylemcilere kapattı. Bir süre beklendikten sonra inisiyatifin başını çekenler, cadde başında bulunan Maladiere göbeğini işgal edip trafiğe kapatma açıklamasını yaptıktan sonra, kitle polis engelini kolaylıkla aşarak geçti.

Bu kez birçok polis aracıyla yolu kesen polis, kordon oluşturarak eylemcilerin geçişini engelledi. Kimi zaman küçük arbedeler yaşandı. Bunun üzerine kitle oturma eylemine geçti. Kitlenin arasında kalan bir polis aracını almak için polis eylemcilerle pazarlığa girdi. Eylemciler “ya araca karşı Maladiere göbeği, ya hiç” diyerek polisin yaptığı teklifleri geri çevirdi.

İki saatlik beklemeden sonra, jandarmanın ve Lozan çevresindeki polis desteklerinin gelmesiyle saldırı gerçekleşti. Toplam 48 kişiye gözaltı yapıldı ve 75 kişiye GBT uygulandı.

Kalan kitle tren istasyonuna tekrar yürüyerek, eylemi sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / Lozan