Dünyadan grev ve eylemler

Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçilerin grev ve eylemleri aralıksız sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Eylül 2020
  • 22:51
Sri Lanka

Sri Lanka

Almanya

Almanya

Almanya’da MAN’da iş bırakma

2 binden fazla MAN işçisi Nürnberg kentinde MAN fabrikasında 1280 kişilik istihdam kaybı planlarına karşı iş bırakarak yürüyüş düzenledi. IG Metall sendikasının gençlik kolu büyük bir pankartla yürüyüşün en önünde yer aldı. Trafo, Siemens ve Leistritz fabrikalarından heyetler de protestoya katıldı. Yapılan konuşmalarda işyeri temsilcileri “İlan edilen işten çıkarmaları kabul etmeyeceklerini”, “bunun bir savaş ilanı olduğunu” ifade etti.  Volkswagen, milyarlarca dolar tasarruf etmek için yan kuruluşu MAN'da 9.500 kişilik istihdamı yok etmeyi planlıyor.

Toplu taşımada uyarı grevi

Almanya’da kamuda 130 toplu taşıma şirketinde çalışanlar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 29 Eylül Salı günü ülke çapında “uyarı grevine” gidiyor.  Uyarı grevi, belediyelerin oluşturduğu Yerel İşverenler Derneği’nin (VKA) çalışma koşullarının iyileştirileceği bir toplu iş görüşmesine başlamaması nedeniyle yapılıyor.

Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di), 130 yerel toplu taşıma şirketinde gençlerin teşviki ve 87 bin çalışan için çalışma koşullarında iyileşmeler yapılmasını talep ediyor. Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle toplu taşımada artan yolcu sayısına rağmen son 20 yılda 15 bin kişinin işten çıkarıldığına dikkati çekti.

Bulgaristan’da hükümet karşıtı protestolar

9 Temmuz'da başlayan hükümet karşıtı protestolar, başkent Sofya’da Bağımsızlık Meydanı'nda gerçekleşen eylemle devam etti. Binlerce kişi “İstifa” ve “Mafya” sloganları attı, mafya ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle Başbakan Boyko Borisov hükümetini istifaya çağırdı. Protestolarda başbakan ile birlikte Cumhuriyet Başsavcısı ve Parlamento Başkanının da istifası isendi.

Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, hükümete muhalif olan ve protestoculara destek veren Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile Başbakan Borisov arasında barış sağlanması adına kendisinin istifaya hazır olduğunu, siyasi krizi çözmek için “geçici bir uzmanlar hükümetinin” kurulmasını önerdi.

Sri Lanka’da tekstil işçileri asgari ücret için greve gitti

Katunayake Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki yaklaşık 300 tekstil işçisi, Covid-19 salgını sırasında uygulanan bir ücret kesintisine karşı 8 ve 9 Eylül'de greve gitti. Grevden önce, maaş kesintilerine ve işten çıkarmalara karşı işçiler son üç aydır protestolar düzenliyordu.

Grevciler makul bir asgari ücretin ödenmesini talep ediyorlar. Tekstil işçileri korona ile ilgili kapanmanın ardından, artık günde sadece 400 rupi (2.20 $) karşılığında çalıştırılıyorlar. Bu ücretle işçiler kiralarını ödeyemeyecek ve yiyecek alamayacak durumda.

Tayland’da demokratik reformlar için kitlesel gösteri

Taylan’ın başkenti Bangkok'ta Pazar günü yaklaşık 50 bin kişi gösteri yaptı. Büyük çoğunluğu gençlerden oluşan göstericiler, hükümetin istifası, Yüksek Mahkeme'nin kapatılması ve ulusal parlamento için yeni seçim çağrısında bulundu.

Aynı zamanda monarşiye yönelik bir protesto gösterilerde, büyük Sanam Luang meydanına “Bu topraklar halka aittir ve bizim inanmamız gerektiği gibi hükümdarın mülkü değildir” yazılı bir levha yerleştirildi.

Kanada’da anaokulu öğretmenleri greve gidiyor

Quebec eyaletinde üç hafta süren dönüşümlü uyarı grevlerinin ardından, çocuk bakıcısı 10 bin işçi Pazartesi günü süresiz greve gitti. Başbakan Francois Legault'un sağcı eyalet hükümetinin “aşağılayıcı” ücret teklifini reddeden bakıcıları, ücret taleplerinin yanı sıra ilde artan Covid-19 vakaları ve eyalet hükümetinin sorumsuz politikaları konusunda endişelerini dile getiriyorlar.