Dünyadan işçi-emekçi eylemleri

İşçi sınıfı ve emekçiler, haklarına göz diken kapitalistlere ve onların siyasi iktidarlarına karşı eylemlerle, grevlerle mücadele veriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Ekim 2020
  • 20:49
Endonezya

Endonezya

Endonezya

Endonezya

Endonezya

Endonezya

Endonezya

Endonezya

Hindistan

Hindistan

Hindistan

Hindistan

İran

İran

İsrail

İsrail

Cezayir

Cezayir

Cezayir

Cezayir

Belarus

Belarus

Endonezya’da işçiler sokakta

Endonezya’da 5 Ekim Pazartesi günü yasalaşan “çalışanların hak ve güvencelerinin yok sayıldığı” yeni istihdam paketine karşı işçiler sokaklarda. 3 gündür eylemler düzenleyen işçiler, 8 Ekim günü de ülkede en az 12 yerde gösteriler düzenledi.

Hükümet, yasanın “bürokrasiyi azaltacağını” ve “yabancı yatırımı teşvik” edeceğini, istihdamı arttıracağını ve ekonomiyi canlandıracağını iddia ediyor. Yasa, Eylül 2019’dan bu yana tartışılırken, işçi sınıfı da grev ve eylemlerle yasaya karşı çıkıyordu.

İşçi sendikaları yeni istihdam yasasının yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Yasa; iş güvenliği, asgari ücret, çalışma saati, izin, sözleşme yenileme, sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı başlıklarında işçilerin haklarını gasp ediyor. Ayrıca ağır iş kollarında yabancı işçi kotasının kaldırılması maddesi de yasada yer alıyor. Düzenlemede, sermayenin çıkarları uğruna çevrenin tahribatına yol açacak maddeler de bulunuyor. Üç yıllık sözleşmelerin kaldırılması, kıdem tazminatlarının düşürülmesi gibi maddelerle ömür boyu sözleşmeli hale getirileceklerini, emekli maaş ve sigortalarını yitireceklerini düşünen işçiler aylardır protestolar gerçekleştiriyordu.

Hindistan’da otomobil tedarikçisi Magna’da grev ve dayanışma

Hindistan’da Tamil Nadu eyaletine bağlı Oragadam'da, otomobil parçaları üreten Magna International fabrikasındaki işçiler 17 Eylül'de greve gitmişti. Sendika kurmaya teşebbüs ettikleri için 19 Mart'ta işten atılan dört arkadaşlarının işe geri alınması için greve giden işçiler, sendikanın onaylanması ve zorla başka bir işe vermelerden vazgeçilmesi ve ücret artışları için müzakerelerin yapılmasını talep ediyordu.

Motherson Otomotiv Teknolojileri ve Mühendisliği (MATE) işçileri de 22 Eylül'de Magna işçileri ile dayanışmalarını gösterdiler ve ortak bir protesto mitingine katıldılar.

Magna’nın yedek parça ürettiği Ford fabrikasından işçiler de sendikalarıyla birlikte Magna işçilerine destek için eylem yaptı.

Öte yandan Magna ve Ford kapitalistleri, işçilerin taleplerine karşılık vermek bir yana, sözleşmeli işçilerle niteliği düşürerek yan parça üretimine devam ediyor. Grevdeki işçiler; Magna ve onu bu üretime teşvik eden Ford kapitalistlerinin suç işlediklerini, bu şekilde araç üretiminde ihmaller bulunduğunu ve bunun “kaza”lara yol açabileceğini belirtiyor.

İran’da protestolar

Eylül ayının sonunda, ülkenin güneydoğusundaki Ahvaz’da bulunan Ramin elektrik santralinde işçiler gösteriler düzenledi. 950 işçi işyerlerini korumak için ve kısmi özelleştirmeye karşı mücadele ediyor.

İran’da işçi ve emekçi kitleler arasında yoksulluk yaygın. Buna karşı çeşitli sektörlerde protestolar durmaksızın sürüyor.

İran’da işçilerin yüzde 70'inin ücretlerinin günlük temel ihtiyaçların yalnızca üçte biri için yeterli olduğu ifade ediliyor. 

Cezayir’de demokratik haklar ve reformlar için gösteri

Cezayir’in başkenti Cezayir’de yaklaşık 500 kişi 5 Ekim Pazartesi günü gösteri yaptı. Gösteriler 1988'deki demokratik hareketin 32. yıldönümüne atfen düzenlendi. 

Geçen Şubat ayında başlayan protestoların şiarlarını taşıyan göstericiler, demokratik haklarının korunması ve ordunun geri çekilmesi taleplerinin yanı sıra yetersiz ve yozlaşmış devlet aygıtında reformlar yapılması için çağrıda bulundular. Polis “korona koruması” bahanesiyle göstericilere saldırırken eylemde gözaltına alınanlar oldu.

Kadına şiddete karşı protestolar

Cezayir’de geçtiğimiz hafta 19 yaşındaki genç bir kızın tecavüz edilerek öldürülmesi kadına şiddete karşı öfkeyi sokağa taşırdı, birçok kentte gösteriler yapıldı.

Başkent Cezayir’de ve Oran’da oturma eylemi yapan kadınlar katledilen Chaima’nın ismini haykırarak, kadına karşı şiddetin son bulması çağrısı yaptı. Sosyal medyada da #JeSuisChaima (#BenChaima) etiketi ile çok sayıda paylaşım yapıldı.

Chaima’nın katili yakalandı ve suçunu itiraf etti. Chaima’nın annesi ise katilin, kızı 15 yaşındayken de cinsel saldırı girişiminde bulunduğunu, şikayetleri sonrası açılan davanın düştüğünü açıkladı.

Cezayir Kadın Cinayetleri grubu, bu yıl 38 kadının öldürüldüğünü, geçen yıl sayının 60 olduğu-nu fakat birçok cinayet bildirilmediği için kadın cinayetlerinin çok daha fazla olduğunu belirti-yor.

İsrail’de yasağa rağmen Netanyahu protestoları

İsrail kabinesi, korona kısıtlamalarını protestolara getirilen yasaklarla genişletti. Çarşamba günü yapılan açıklamada, “salgının neden olduğu acil durumun 13 Ekim'e kadar uzatılmasına” karar verildi. Bu aynı zamanda gösteriler için düzenlemeleri de içeriyor.

18 Eylül'den bu yana yürürlükte olan uygulama, yurttaşların evlerinden 1000 metrelik bir yarıçapın dışına çıkmalarını yasaklıyor ve en fazla 20 kişilik gruplar halinde protestoya izin veriyor. Bu yasaklar, enfeksiyon riski ile gerekçelendirildi. 

Bu yasağa rağmen 6 Ekim Salı akşamı Başbakan Benjamin Netanyahu’ya karşı protestolar kesilmedi.  “Suç başbakanı” yazılı maskeler takan göstericiler Netanyahu'nun istifasını isteyen sloganlar attı. Kaşıklarla tavalara vurularak Covid-19 nedeniyle artan işsizlik ve geçim sıkıntısı protesto edildi. Bazı sokaklara barikat kuran polis ile eylemciler arasında zaman zaman arbede yaşandı. 

Başbakan Netanyahu, Covid-19 salgınını yönetmedeki başarısızlığının yanı sıra yolsuzluk ve işlediği suçlar nedeniyle 4 aydır protesto ediliyor ve istifa etmeye çağrılıyor. Salgında ikinci dalganın etkisine giren İsrail’de işsizlik de giderek artıyor. 

Belarus’ta yine kitlesel gösteri

Belarus’ta Lukashenko yönetimine karşı protestolar sürüyor, polisin saldırıları halkı sokağa çıkmaktan alıkoymuyor.

4 Ekim Pazar günü başkent Minsk'te 100 binden fazla kişi demokrasi ve özgürlük talepleriyle gösteri yaptı. Başkan Alexander Lukashenko'nun istifasını ve tüm siyasi mahkumların özgürlüğünü talep ettiler. 

Norveç’te petrol işçileri grevde

4 Ekim Pazar gününden bu yana, Norveçli petrol ve gaz üreticisi Equinor ASA'nın önemli 6 petrol sahasında, Lederne sendikasında örgütlü 54 işçinin grevi nedeniyle üretim durdu. 

Norveç Petrol ve Gaz Birliği ile sendika arasındaki ücret müzakereleri 29 Eylül’de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Altı petrol sahası, günde 330 bin varil petrol üretiyor. Bu, Norveç’teki üretiminin yaklaşık yüzde 8’ine denk düşüyor.