Tayland’da binlerce kişi hükümetin ilan ettiği toplanma yasağına karşı çıkarak bugün sokaklara döküldü. Toplantı yasağına rağmen art arda üç gün boyunca Bangkok’ta 20 bini aşkın kitle sokakları doldurarak Başbakan Prayut Chan-O-Cha’nın istifasını istedi.
Aylardır süren protestoların hedefi olan Başbakan Prayut Chan-O-Cha, protestocuların istifa çağrılarını reddetti. 66 yaşındaki zorba, gazetecilere “gitmeyeceğim’’ dedi ve bu öfkeyi tetikledi.
Organizatörler, kitlenin polis tarafından abluka altına alınmasını önlemek için protestoların yerlerini bir saat öncesine kadar açıklamadılar. Çoğunluğu genç olan ve yanlarında miğfer ve gaz maskesi bulunan göstericiler, “Bizi öldüremezsin, biz her yerdeyiz” ve “İnsanlara zarar vermeyi bırak” gibi sloganlar haykırdılar. AFP haber ajansına konuşan 18 yaşındaki ekonomi öğrencisi Min, “Güvenliğim konusunda endişeliyim, ama dışarı çıkmazsam, geleceğim yok” diyerek adeta göstericilerin ortak fikrini dile getirmiş oldu.
Tüm korkulara rağmen olay olmadı
Hareketi örgütleyen gruplardan biri, göstericileri protestolara “fiziksel ve zihinsel olarak” hazırlanmaya ve polisten gelebilecek saldırıya hazır olmaya çağırdı. Ancak protestonun olaysız geçtiği ve polisin müdahalede bulunmadığı kaydedildi. Polis, Cuma günü Başbakan Prayut’un önceki gün OHAL ilan etmesinin ardından göstericilere tazyikli su sıkarak saldırmış, dörtten fazla kişinin toplanmasını yasaklamıştı.
Aylardır kitlesel protestolar
Güneydoğu Asya ülkesinde aylardan beridir kitlesel gösteriler yaşanıyor. Demokrasi talep eden protestocular, yeni seçimlerin yapılmasını ve kapsamlı reformların gerçekleştirilmesini istiyorlar. Ayrıca uzun zamandan beridir tabu olan monarşinin rolü hakkında açık bir tartışma yapılması çağrısında bulunuyorlar. Kral Maha Vajiralongkorn şu anda Bangkok’ta bulunsa da çoğu zaman Bavyera’da yaşıyor.
Protestoculara yönelik tutuklama terörü de kitlede öfkeyi yaratan etkenler arasındadır. Bazı aktivistler, onlarca yıldır uygulanmayan bir yasaya göre ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor.
Tayland’da en sonuncusu 2014’te olmak üzere son yüz yılda çok sayıda askeri darbe oldu. Eski ordu komutanı Prayut, geçen yıl sahtekarlık iddialarının gölgesinde kalan bir parlamento seçiminden galip çıkmıştı.