Endonezya’da protestolar devam ediyor
Endonezya’da, yasallaşan istihdam paketine karşı işçilerin protestoları devam ediyor. Başkent Cakarta’da 6 Ekim Salı günü Başkan Joko Widodo’nun resmi konutu yakınında binlerce işçi ve öğrenci tarafından gösteri düzenlendi. Gösteriye saldıran polis göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestoların başlamasından bu yana 6.000’den fazla işçi ve öğrencinin, gösteriler nedeniyle tutuklandığı bildiriliyor. Hükümete göre “reform”, yatırımı teşvik etmeyi ve bürokrasiyi azaltmayı amaçlıyor. Ancak işçiler işten çıkarmalar, kısa vadeli sözleşmeler, daha düşük kıdem tazminatı ödemeleri ve dış kaynak kullanımı daha kolay hale geleceği için bu yasayı eleştiriyor.
Öte yandan yasaya karşı işçilerin eylemleri adanın dört bir yanına yayıldı. 60’tan fazla şehirde on binlerce işçi grevler, gösteriler, motosiklet geçit törenleri ve kamyon kornalarının sesleri ile eylem yapıyor.
Başkent Cakarta’da eylemciler korona nedeniyle yasaklanmasına rağmen cumhurbaşkanlığı sarayına girmeye çalıştı. Polisle çıkan çatışmada 800 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Hindistan’da 1,5 milyon kişi özelleştirmeye karşı gösteri yaptı
Enerji sektöründe 1,5 milyondan fazla işçi, 5 Ekim Pazartesi günü Hindistan’da elektrik kurumunun özelleştirilme planlarına karşı gösteri yaptı. Elektrik İşçileri ve Mühendisleri Ulusal Koordinasyon Komitesi tarafından düzenlenen gösteriler, Temmuz ve Ağustos aylarındaki gösterilerin devamı niteliğinde sürüyor.
Assam eyaletinde de çay toplayıcıları, daha yüksek ücret talep ederek greve gitti. Geçtiğimiz hafta 250’den fazla çay tarlasında gerçekleşen greve 400 binden fazla işçi katıldı. Çay işçileri hükümetin yıllar önce kararlaştırılmış olan günlük maaş artışını 1,85 avrodan 4 avroya yükseltmemesini protesto etti.
Şili’de bakır madeninde daha yüksek ücret için grev
Şili’de ülkenin kuzeyinde bulunan Calendaria bakır madeninde çalışan Mina sendikasına üye 350 madenci, 8 Ekim Perşembe gününden bu yana daha yüksek ücretler için grevde. Kapitalistlerin uzlaşmaz tutumu nedeniyle sendika bu adımı attığını açıkladı. Maden ocağındaki ikinci sendikanın 548 üyesi de kapitalistlerin son teklifini reddetti.
Ayrıca dünyanın en büyük bakır madeni olan Escondida maden ocağında da işçilerin daha yüksek ücretler için işçilerin greve çıkması gündemde.
Nijerya: Polis biriminin dağıtılması için gösteriler
Nijerya’da 12 Ekim Pazartesi günü, başkent Lagos ve diğer şehirlerde polis birimi SARS’ın dağıtılması için binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. SARS polis birimi cinayetleri ve şiddet uygulamalarıyla tanınıyor.
Protestocular, hükümetin Pazar günü birimin feshedileceğini açıklamasına inanmadıklarını dile getirdi. Bunun yerine, sorumluların bağımsız bir şekilde soruşturulması ve cezalandırılması, polis birimine karşı protestolarda tutuklananların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Avustralya’da gaz üretim platformunda grev
Shell tekelinin Avustralya’nın kuzeybatı kıyılarındaki devasa Prelude yüzer LNG platformunun inşaat ve bakım işçileri 9 Ekim Cuma gününden bu yana grevde.
Grevciler, Monos taşeron şirketinin ücretlerini endüstri standartlarının yüzde 30 altına düşürecek yeni bir toplu sözleşme teklifine karşı çıkıyorlar. İşçiler sektör standardında ücretler ve daha iyi iş güvenliği talep ediyor.
Amerika’da hemşireler grevde
Amerika’da geçtiğimiz günlerde hemşireler ülke çapında çeşitli hastanelerde grevdeydi.
San Francisco’daki East Bay Hastanesi’nde yaklaşık 3.000 hemşire, 7 Ekim Çarşamba günü bir haftalık greve çıktı. Hemşireler güvenli olmayan çalışma koşullarını, hastaların korunması konusunda eksiklikleri, kötü yönetim ve sürekli personel eksikliğini protesto etti.
Ayrıca aynı gün Oakland’daki çeşitli hastanelerde çalışanlar da greve çıktı.
Minneapolis ve Shakopee’de 220 teknik asistan ve terapist, güvenli çalışma koşulları için iki günlük bir grev gerçekleştirdi.
Kanada’da perakende işçilerinin grevi 8. haftasında
Kanada’nın Newfoundland ve Labrador eyaletlerindeki gıda perakendecisi Dominion’un 11 şubesinde 1400’den fazla işçi, 22 Ağustos’tan bu yana daha yüksek ücretler için grevde. Yönetim müzakere etmeyi reddettiği için, geçen hafta grev, ana şirket Loblaw’a ait başka bir mağaza zincirini kapsayacak şekilde genişletildi.
Dominion’da çalışan işçilerin yüzde 83’ü düşük ücretli ve yarı zamanlı çalışıyor. Ülkenin en zengin üçüncü ailesi Westonlar’a ait Loblaw Group, 200 bin çalışanıyla Kanada’nın en büyük market perakendecisidir.
Almanya’da uyarı grevleri sürüyor
Almanya’da Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinde Çarşamba ve Perşembe günü kamu emekçileri uyarı grevine gitti.
14 Ekim Çarşamba günü, hizmet sektöründe örgütlü Ver.di sendikası kamu çalışanlarını Kuzey Ren Vestfalya’nın tüm bölgelerinde tüm gün uyarı grevine çağırdı. Şehir idarelerinde, kliniklerde, bankalarda ve belediye hizmet ve atık şirketlerinde grevler yapıldı.
Ek olarak, eyaletin Niederrhein bölgesinde kamusal toplu taşıma (NIAG, NEW, SWK) çalışanları da 15 Ekim'de iş bıraktı. Hamm ve Unna’daki kamusal ulaşım şirketlerinde greve çıkıldı.
İngiltere: Müzisyenlerden protesto
6 Ekim Salı günü Londra’da parlamento binası önünde müzik yapan 400’e yakın serbest müzisyen, mevcut salgın nedeniyle yaşadıkları kötü duruma dikkat çekti. Aynı zamanda Birmingham’daki Symphony Hall’un önünde de bir protesto gösterisi gerçekleşti.
Sanatçılar bu gösterileriyle bağımsız sanatçılara daha fazla destek vermesi için hükümete baskı yapmak istiyor. Serbest müzisyenlerin korona nedeniyle işlerini kaybetmesi birçok mali zorluğa neden oldu. Müzisyenler sendikasına göre bunların neredeyse yarısı, hükümetin serbest meslek sahipleri için gelir desteği programı kapsamında yardım alamıyor.