Dünyadan grevler ve eylemler

İşçi ve emekçiler salgınla birlikte ağırlaşan yaşam ve çalışma koşullarına karşı grevler ve eylemlerle haklarını arıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Aralık 2020
  • 22:12
Almanya

Almanya

İsrail

İsrail

İtalya

İtalya

Madrid

Madrid

ABD

ABD

Paraguay

Paraguay

Meksika

Meksika

Hindistan

Hindistan

Güney Afrika

Güney Afrika

İtalya’da Kasım ayı grevlerle geçti

İtalya’da Kasım ayında çeşitli sektörlerde grev dalgası yaşandı. İtalya’nın en büyük üç metal işçileri sendikası FIOM, FIM ve UILM, ulusal sözleşmenin uzatılması konusundaki taleplerini birleştirerek 5 Kasım’da ülke çapında iki ile dört saat süren greve gitti. Grev, metal sektöründe ülke çapında bir genel grev olarak planlandı. Güney Tirol, Lombardiya, Emilia Romagna kentlerinde greve katılım yüksek oldu. Metal işkolunda yaklaşık 800.000 kişi istihdam ediliyor.

6 Kasım ile 8 Kasım arasında, benzin istasyonlarını kiralayanlar 48 saatlik greve gitti. Grev nedeniyle iki gün boyunca yakıt bulunamadı.

13 Kasım’da çoklu hizmet sektörü “Multiservizi” çalışanı yarım milyon kişi greve gitti. Hastanelerde, idarelerde, eğitim ve kültür kurumlarında temizlik ve ev idaresinde aktif olan “Multiservizi” çalışanlarının çoğu saat ücretiyle çalışıyor ve saatte 7 avro kazanıyor. “Multiservizi” de çalışanların ücretleri ve ödenekleri 7 yıldır dondurulmuş durumda. Kapitalistler, 600 bin işçi için geçerli olan toplu iş sözleşmesini yenilemeyi reddediyor. Koronavirüs salgınıyla bu mesleklerdeki işler daha da zorlaştı.

İtalya’da 25 Kasım’da da yerel toplu taşıma, taksiler ve pilotlar ülke çapında greve gitti.

Pandemi nedeniyle dayanılmaz koşullarda çalışmak zorunda kalan doktorlar da, çalışma koşullarında düzelme olmazsa ülke çapında genel greve gideceklerini belirtiyor.

Madrid’de kesintilere karşı sağlıkçılardan protesto

Pazar günü, Madrid’de yaklaşık 4.000 sağlık çalışanı gösteri yaptı. Sağlık emekçileri kısıtlamaların yerine daha iyi ekipman talep etti. Doktorlar ve hemşireler, özellikle korona salgınında daha fazla hemşirenin işe alınması için çağrıda bulundular. Salgının en ağır yaşandığı şehirlerden biri olan Madrid’in bölge hükümeti herhangi bir kesinti yapılmadığını öne sürdü.

Portekiz’de postane çalışanlarından grev

Portekiz’deki CTT postane çalışanları, ücret artışı ve posta hizmetinde yeni işçi alınması için geçtiğimiz hafta üç günlük greve gitti. Çalışanlar bu yıl kendilerine ücret artışından “feragat etmeleri” dayatmasına karşı çıkıyorlar. Kamuya ait posta hizmetleri 2013 yılında özelleştirildi. SNTCT sendikası, her çalışan için 20 avroluk asgari ücret artışı talep ediyor.

Almanya’da Haribo işçilerinin protestoları

Batı Saksonya eyaletinde bulunan Wilkau-Haßlau’da Haribo fabrikasında çalışan işçiler ve aileleri, Pazar öğleden sonra “Işıklar sönmemelidir” sloganı altında fener geçit töreniyle fabrikanın kapanma tehdidini protesto etti. Protesto gösterisine Gıda Eğlence ve Restoranlar Birliği (NGG) çağrı yaptı. Şirket, doğu Almanya’daki tek fabrikasını yıl sonuna kadar kapatmak istiyor. NGG’den Thomas Lißner Pazar günü yaptığı açıklamada sermayenin kâr hırsını teşhir ederek “Kâr hedefleri için işler ve insanların yaşam umutları feda edilecek, önemli bir şirket bölgeden kaybolacaktır” dedi.

ABD’de sağlık emekçilerinin grevi

ABD’nin New York eyaletinde, New Rochelle ve Albany’deki hastanelerde çalışanlar, aylardır yeni bir toplu iş sözleşmesi için süren görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine 2 Aralık’ta greve çıktı. NYSNA sendikası, hemşirelere verilen koruyucu giysilerin yetersiz olmasını da eleştiriyor. İki klinik de greve giden sağlık emekçilerine karşı lokavt uyguladı. New York korona salgınından en kötü etkilen yerler arasında bulunuyor.

Paraguay’da çiftçiler tarım reformu talep ediyor

Paraguay’ın başkenti Asuncion’da 24 Kasım’da yaklaşık 7.000 çiftçi ve çiftlik işçisi, aile çiftçiliğini canlandıracağını öne süren hükümetin vadettiği toprak reformu için gösteri yaptı. Çiftlik işçileri ve küçük çiftçiler, abluka ve gösterilerle, Temsilciler Meclisi’nin aile şirketlerine daha fazla para verme kararı da dahil olmak üzere özel bir oturumunu zorladı. Topraksızlara arazi dağıtımı ve borç iptali ise hala beklemede.

Meksika’da kadınlardan gösteri

Meksika’nın Puebla eyaletinin başkenti Puebla’da, 5 Aralık’ta yüzlerce kadın bir araya gelerek gösteri yaptı. Kadınlar, kürtajın suç olmaktan çıkarılmasını talep ediyor, genel olarak kadına yönelik şiddete, cinsel saldırılara karşı etkili tedbirlerin alınmasını talep ediyor.

Arjantin’de tahıl işleme fabrikalarında grev

Arjantin’in liman kenti Rosario yakınlarındaki çeşitli tahıl işleme fabrikalarındaki işçiler 3 Aralık Perşembe günü greve çıktı. Yağlı tohum işçilerinin sendikası, işçilerin korona krizinde çalıştıkları için kendilerine ikramiye ödenmesini talep etti. Ekim ayında da benzer grevler olmuştu. Soya fasulyesi yağı ve unu, Arjantin’in en önemli ihracat kalemlerinden birini oluşturuyor.

Güney Afrika’da altın madeninde grev

Aralık ayı başlarında, 850 madenci Güney Afrika’daki Kopanang altın madeninde yeraltında oturma eylemine başladı. İşçiler, altın madeninin (Village Main Reef) sahibini, işçilerden kesildiği halde emeklilik fonuna emeklilik katkı paylarını ödememekle suçluyor. Yeraltında 2 gün süren grev yer üstünde devam ediyor.

İsrail’de Netanyahu karşıtı protestolarda gözaltılar

Israil’de Kudüs ile başkent Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde Başbakan Benjamin Netanyahu’nun istifası talebiyle binlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi. Netanyahu’nun Batı Kudüs’teki konutu yakınlarında bulunan Paris Meydanı’ndaki protesto gösterisine polis saldırdı, 27 kişi gözaltına alındı.

Covid-19 salgınında ikinci dalganın etkisine giren ve işsizliğin giderek arttığı İsrail’de, salgın sürecini kötü yönetmesi ve hakkındaki yolsuzluk davası nedeniyle Netanyahu’nun istifası için aylardır eylemler düzenleniyor.

Hindistan’da sağlık çalışanlarına polis saldırdı

Geçici sözleşmelerle sağlık hizmetlerinde çalışan yaklaşık 500 kadın Hindistan’ın Madhya Pradesh eyaletinin başkenti Bhopal’da bir protesto kampı kurdu. Sözleşmeleri 31 Aralık’ta bitecek olan sağlık emekçileri kalıcı iş sözleşmesi talep ediyor. Geçtiğimiz Perşembe günü kadınların protestocuna saldıran polis, kadınları coplarla dağıtarak en az 30 kişiyi gözaltına aldı. Gerici BJP tarafından yönetilen eyalet, korona salgınından özellikle kötü bir şekilde etkilenen bölge. Bunun sebebiyse sağlık sisteminin çok yetersiz olması.