G. Kore’de lojistik işçileri fazla mesailere karşı grevde
Güney Kore’de, 27 Ekim’de Lotte Global Logistics’te çalışan 250 sürücü, aşırı iş yükünü protesto etmek için greve gitti. İşçiler ayrıca korona krizinden önceki düzeyde kendilerine ödeme yapılmasını, paketlerin istiflenme çalışmalarının azaltılmasını ve sendikalarının tanınmasını talep ediyorlar. 2020’de en az 13 lojistik çalışanı korona salgını nedeniyle hayatını kaybetti.
Tayland’da diktatörlüğe ve monarşiye karşı on bin kişi yürüdü
Tayland’da haftalardır demokratik haklar için ülke çapında gösterilerle gerici hükümet ve monarşi protesto. 2 Kasım Pazartesi günü, Bangkok’taki Alman büyükelçiliği önünde çoğunluğu gençlerden ve öğrencilerden oluşan 10 bin kişi gösteri yaptı. Göstericiler Alman konsolosluğundan Tayland kralının Almanya’da ne yaptığının açıklığa kavuşturulmasını talep ettiler. Tayland’da baskı ve gericiliği hakim kılan Kral Maha Vajiralongkorn, Starnberg Gölü kenarında yaşıyor. Anayasaya göre, monarşiye yönelik herhangi bir eleştiri, uzun hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor.
Tayland’da 2019 genel seçimlerinde muhalefet partisi İleri Gelecek Partisinin meclisten ihraç edilmesine karşı Aralık ayında protestolar başlamıştı. Eylemlere koroavirüs salgınından dolayı ara verilmişti. Temmuz ayında yeneden başlayan protestolar giderek kitleselleşti. 19 Eylül’deki gösteriye 50 bin kişi katıldı. 15 Ekim’de kitlesel ve yaygın eylemliliklerin ardından hükümet Bangkok’ta olağanüstü hal ilan etmişti. OHAL yasaklarını tanımayan kitlelerin protestolarına devam etmesinin sonucunda OHAL kararnamesi iptal edilmişti. Kararname dörtten fazla kişinin toplanmasını yasaklayan ve sokağa çıkma yasağı getiren tedbirlerden oluşuyordu.
Uruguay’da bütçe kesintilerine karşı grev
28 ve 29 Ekim’de, kamu hizmeti sendikaları Cofe ve öğretmenler sendikası CSEU, parlamentoda tartışılan büyük bütçe kesintilerinin kabul edilmesini önlemek için grev çağrısında bulundu. Sendikalar, sınıflar zaten dolup taşmış olsa da 2.000 öğretmenin işsiz kalmasından endişe duyuyor. Kesintiler hastaneleri ve üniversiteleri de etkiliyor. Montevideo’daki son gösteriye 20.000 kişi katıldı.
İtalya’da Whirlpool fabrikasının kapanmasına karşı grev
Napoli’deki Whirlpool tekelinde çalışan işçiler 31 Ekim’de Napoli fabrikasını kapatma kararına karşı 22 Ekim’de sekiz saatlik bir grev yaptı. Fabrikanın kapanması ile 400 işçi işsiz kalacak. Ayrıca yan sanayide de çok sayadı işyeri yok edilecek. 23 Ekim’de de FIM-CISL, FIOM-CGIL ve UILM-UIIL’den sendikaları İtalya’nın birçok yerinde buna karşı protestolar düzenledi. Whirlpool, çamaşır makinaları ve buzdolapları üretiyor.
Kolombiya’da yerli halkın yürüyüşü Bogota’ya ulaştı
Kolombiya’da 10 Ekim’de ülkenin güney batısında başlayan Kolombiyalı yerli halktan oluşan bir yürüyüş 18 Ekim Pazar günü başkent Bogota’ya ulaştı. Göstericiler, Başkan Iván Duque ile bir görüşme, bölgelerindeki artan şiddete son verilmesi ve hükümet ile gerilla örgütü FARC-EP arasındaki barış anlaşmasına uyulmasını talep ediyorlar.
Hindistan’da çelik işçilerinin protesto yürüyüşü
19 Ekim Pazartesi günü, kuzeydoğu Jharkhand eyaletindeki Bokaro Steel City’deki devlete ait BSL çelik fabrikasında çalışan binlerce çelik işçisi, fabrikadan çelik tekeli SAIL’in idari binasına protesto yürüyüşü düzenledi. Fabrikada 9.335 kadrolu işçi ve 15.000 sözleşmeli işçi çalışıyor.
22 Ekim’deki dini bayram olan Durga Puja için 30.000 rupi (yaklaşık 350 avro) tutarında ikramiye ve bir süre önce imzalanmış olan on üç maddelik bir anlaşmanın uygulanmasını talep ettiler.
Pakistan’da protestolar
Pakistan’da liman kenti Karaçi’de 18 Ekim günü, on binlerce kişinin katıldığı kitlesel bir gösteri düzenlendi. Göstericiler Başbakan İmran Han’ın istifasını talep ettiler. Aynı kapsamda Gujranwala kentinde büyük bir gösteri düzenlendi.
Bunun öncesinde, başkent İslamabad’da on binlerce memurun katıldığı birkaç büyük gösteri gerçekleşti. Kamu emekçileri maaşlarında artış, emekli maaşlarına yönelik saldırılara son verilmesi ve hastalık masrafları için yüzde 100 ödenek talep ettiler.