Almanya, Alman ordusu Bundeswehr’in kullandığı “modern” silahları Ukrayna’ya gönderme kararı aldı. Karar, “Alman Federal hükümeti rota değişikliğine gidiyor” yorumlarına yol açtı. Alman devleti Ukrayna krizi boyunca Ukrayna’ya silah desteğinde bulunmayacağını vurgulaya gelmişti.
Başbakan Olaf Scholz, alınan karar gereği şimdilik 1000 tanksavar, 400 panzersavar, 10 bin ton akaryakıt, 14 zırhlı araç, 500 kadar havadan ve karadan fırlatılabilen “Stinger” kara ve hava füzesinin gönderileceğini açıkladı. Teçhizatın en kısa sürede Ukrayna’ya teslim edileceği belirtildi.
Kararla ilgili olarak Başbakan Scholz, “Ukrayna’ya yönelik Rus saldırısı bir dönüm noktasıdır. Bu savaş sonrası düzenimizi de tehdit ediyor. … Bu durumda, Vladimir Putin’in işgalci ordusuna karşı savunmasında Ukrayna’yı desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapmak bizim görevimizdir. Almanya, Ukrayna’nın yanındadır.” açıklaması yaptı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de Almanya’nın kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, teşekkür etti. Zelenski sosyal medya hesabından, “Devam edin, Şansölye Olaf Scholz” yazarak, “daha fazla silah gönderin” demeye getirdi.
Ukrayna aylardır Almanya’dan silah yardımı talep ediyordu. Federal hükümet, “katı Alman silah ihracatı yasalarına” ve koalisyon anlaşmasına atıfta bulunarak, yapamayacaklarını söylüyordu. Alman yasaları çatışma bölgelerine silah satış ve sevkiyatına izin vermiyor.
Almanya’nın “savaşçı basını” Federal hükümetin silah satışı ve sevkiyatı konusundaki tutum değişikliğini “tarihi bir adım” olarak değerlendirerek, “Almanya’yı bu tutum değişikliğine ortakları zorladı” değerlendirmesi yaptı. Kamuoyunu ve Almanya’nın silah ihracatına karşı çıkan çevreleri yanıltmak için, “Son birkaç haftadır Ukrayna’ya silah desteği için Berlin’e baskı yapıldığı ve Berlin’in de bunu yapmak zorunda kaldığı” iddia edildi.
Muhalefetteki sağcı CSU ve faşist AfD partileri, SPD-Yeşiller-FDP’den oluşan Alman hükümetinin bu kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladılar.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın “gerçek yardıma, yani silahlara ihtiyacı olduğunu” söyledi. İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere diğer NATO ülkeleri, geçtiğimiz birkaç hafta içinde Ukrayna’yı zaten silah deposuna çevirdiler. Savaşın bitmesini istemeyen ve ondan medet uman emperyalist odaklar Ukrayna’ya silah sevkiyatına hala aynı hızla devam ediyorlar.
Uzun süredir Alman silah tekelleri “sorunsuz ticaret yapma serbestliği” adı altında, sorunsuz silah ihracatı yapabilmek için hükümete baskı uyguluyorlardı. Ukrayna krizini fırsata çeviren Almanya bu adımla silah tekellerinin “sorunsuz ihracat” yapabilmelerinin önünü açmış oldu.
Alınan karar gereği, silah sevkiyatları üçüncü ülkeler üzerinden de serbest bırakıldı. Bu, silah sevkiyatını çok daha da kolay hale getiriyor. Bir ülkede kriz var ve yasalar silah tekellerine oraya silah sevkiyatı yapmasına izin vermiyorsa, bir başka ülke üzerinden yapma olanağı sağlıyor. Silah tekelleri böylece, hem yasalara “saygıda kusur işlememiş” olacak ve hem de kamuoyu baskısından kurtulmuş olacaklar.