Ukrayna savaşında ikinci gün

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük başlattığı savaş ikinci gününde sürüyor. Emperyalistler arası egemenlik mücadelesinin kanlı bir arenasına dönüşen Ukrayna’da, Rus askeri birliklerinin Kiev etrafına konuşlandığı bildiriliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Şubat 2022
  • 11:50

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük başlattığı savaş ikinci gününde sürüyor. Emperyalistler arası egemenlik mücadelesinin kanlı bir arenasına dönüşen Ukrayna’da, Rus askeri birliklerinin Kiev etrafına konuşlandığı bildiriliyor.

Öte yandan, dünkü çatışmaların ardından ilerleyişini sürdüren Rusya’nın Çernobil’in denetimini ele geçirdiği, ülkenin batısında bulunan Lviv kentinde ise siren seslerinin yükseldiği belirtiliyor. Ukrayna ordusunun ise, sabah saatlerinde Donetsk'teki Gorlovka'yı bombalamaya başladığı söyleniyor.

Ukrayna krizini derinleştiren ve her adımda ülkeyi savaş batağına sürükleyen Batılı emperyalist güçlerin Rusya’ya dönük yaptırım tehditleri de devam ediyor. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, batılı emperyalist devletlerin şimdiye kadar aldığı “yaptırım” kararlarının ise Rusya üzerinde esasa dönük bir caydırıcılığının olmadığı görülüyor.

“Batı tarafından yalnız bırakıldık”

Savaşın ikinci günü, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Telegram hesabından bir video yayınlayarak, Rusya'yla müzakere yapmaktan korkmadığını, Batı'nın sadece destek açıklaması yaptığını ve Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldıklarını ifade etti. 

Zelenskiy konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Kim Ukrayna'ya NATO'ya girme garantisi vermeye hazır? Dürüst olmak gerekirse, herkes korkuyor. Tüm partnerlerimize 'Şu anda çok önemli bir andayız, ülkemizin kaderi belirleniyor. Bizimle misiniz?' diyorum. Onlar da bizimle olduklarını ancak bizi İttifak'a alamayacakları yanıtını veriyorlar. Bugün 27 Avrupa liderine, Ukrayna'nın NATO'da olup olmayacağını direkt olarak sordum. Hepsi korkuyor, cevap vermiyorlar."

Ukrayna’da başlayan emperyalist savaşın ilk gününde açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Ukrayna’ya NATO askerilerinin gönderilmeyeceğini duyurmuştu. Stoltenberg şunları ifade etmişti:

“Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok, savaşın NATO topraklarına sıçramaması için savunma planlarımızı aktive ediyoruz."

"Bugün en sert gün olacak"

Gün içerisinde açıklama yapan Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Ukrayna'nın hükümet danışmanı ise, "Bugün en sert gün olacak" diyerek, Rusya'nın planın Kiev'e tanklarla girmek olduğunu söyledi.

***

Ukrayna'nın doğusundaki Kharkiv'te güçlü patlamalar duyulduğu belirtilirken, Reuters'da yer alan habere göre; Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hükümet binasına yakın bölgede ateş sesleri duyuldu.

Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusya kuvvetlerinin Kiev'in batısındaki Obolonski ilçesine girdiği doğrulandı.