Alman sermaye devleti, 2020 yılında Libya ve Yemen çatışmalarına dahil olan ülkelere 1 milyar avrodan fazla silah satışı yapılmasını onayladı. ‘Silah ihracatı yönetmeliği’ni Avrupa Birliği ve NATO dışındaki ülkelere de uygulamaya karar veren hükümetin ekonomiden sorumlu devlet bakanı, 17 Aralık 2020’ye kadarki süre içerisinde, yalnızca Mısır’a 752 milyon avro değerinde silah ihracatı yapıldığını açıkladı.
Bu dönemde yapılan toplam 1,16 milyar avroluk silah satışından Mısır’ın dışındaki diğer ülkelerden bazıları şöyle oldu: Katar (305,1 milyon avro), Birleşik Arap Emirlikleri (51,3 milyon avro), Kuveyt (23,4 milyon avro), Türkiye (22,9 milyon avro), Ürdün (1,7 milyon avro) ve Bahreyn’e (1,5 milyon avro).
Alman devletinin silah satışında başı çeken Mısır'ın Berlin Büyükelçisi Halid Celal Abdülhamid de ikili ilişkilerine övgüler dizdi. Bu silah ticaretini "karşılıklı güvenin kanıtı" diye tanımlayan Abdülhamid, bu ticaret arttıkça ilişkilerinin de bir o kadar "canlı ve yakın" hale geleceğini söyledi.
Bu ülkeler yıllardır bölgesel savaş ve çatışmalarda taraf konumundadır ve bu halleriyle Alman devletinin silah pazarını oluşturuyorlar. Artan silah satışları, emperyalist-kapitalist sistemin önde gelen devletlerinden biri olan Almanya için söz konusu ülkelerin ‘ekonomik çıkar bölgeleri’ haline geldiğini gözler önüne seriyor.
Yukarıda adı geçen ülkeler, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’e karşı yürütülen vahşi savaş suçuna ortak oldular. Savaşa ya doğrudan katıldılar ya da destek verdiler.
Yeşiller Partisi’nin dış politika temsilcisi Nouripour, Yemen’e karşı savaş ittifakında yer alan ülkelere yapılan silah ihracatını sert bir dille eleştirdi. Almanya’nın Libya’ya silah ambargosuna aykırı davranan ülkelere silah satışı yapmasına da tepkisini gösteren Nouripour “Bu hükümetin sözü ve pratik uygulamaları arasında çelişkiler var” şeklinde konuştu.
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, kendi ülkesinde sağlık sistemine gerekli yatırımları yapmaktan kaçınan, salgında ölen insanları sadece bir rakam olarak kayda geçiren Alman sermaye devleti silah satışını arttırmakta geri kalmadı. Masum halkların kanının dökülmesi pahasına da olsa çatışmalarda taraf olan ülkelere yapılan satışlardan devasa kârlar elde edildi.