ABD Kongresindeki Demokratlar, Donald Trump’ın planladığı Amerikan askerlerinin çoğunun Almanya’dan geri çekilmesini engellemek istiyor. Bu çelişki, Demokratların ve Cumhuriyetçilerin aylarca süren müzakerelerin ardından parlamentonun her iki kanadının da kabul ettiği yeni savunma bütçesi tasarısından kaynaklanıyor. Kongre’nin izni olmadan Avrupa’daki asker sayısını azaltmak için devlet fonlarının kullanılmasını yasaklamak anlamına geliyor. Tasarı, Almanya’da Amerikan askerlerinin devam eden varlığını desteklediğini ifade ediyor.
Yasayı sunanlardan biri olan Temsilciler Meclisi’nden Eliot Engel, ‘’Başkan Trump’ın Almanya’dan binlerce askeri geri çekme ve oradaki silahlı kuvvetlerin üst sınırını düşürme yönündeki feci kararı ulusal güvenliğimizi tehlikeye atıyor’’ dedi ve ‘’Yasamız, hükümetin bu feci politikaları uygulamasını engelleyecektir” ifadelerini kullandı.
Amerikan hükümeti Temmuz ayında 36 bin Amerikan askerinin 12 bin’ini Almanya'dan çekeceğini duyurmuştu. Gerekçe ise, Trump'ın Almanya'nın yetersiz askeri harcamalar nedeniyle NATO yükümlülüklerini yerine getirmediği yönündeki suçlamasıdır. Kongre kaynakları, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinin tasarıyı önümüzdeki hafta başlarında geçirmesi ve ardından Cumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olduğu Senato’ya göndermesi gerektiğini belirtiyor.
Trump’ın Cumhuriyetçilerinin hakimiyetindeki Demokratik Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, Perşembe günü önümüzdeki yıl için 4 bin 500 sayfalık savunma bütçesi paketi üzerinde anlaştı. Tasarı meclisinden geçtikten sonra, Trump’ın yürürlüğe girmesi için yasayı imzalaması gerekecek.
Almanya’dan planlanan çekilme ile ilgili olarak hazırlanan taslakta, Kongre’nin Almanya’yı güçlü bir NATO ortağı olarak değerlendirmeye devam ettiği belirtiliyor. “Almanya’da konuşlanmış ABD silahlı kuvvetlerinin yaklaşık 34 bin üyesinin varlığı’’, Rusya’nın Avrupa’daki askeri saldırganlığı ve yayılmacı çabalarına karşı önemli bir caydırıcı olduğu iddia ediliyor. Almanya’daki ABD birlikleri, ABD’nin Orta Doğu, Afrika ve Afganistan’daki işgal saldırılarını desteklemede de merkezi bir öneme sahiptir.
Yanı sıra Savunma Bakanlığının, Almanya’da konuşlanmış Amerikan askerlerinin sayısının 34 bin sınırının altına düşmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçlar hakkında Kongre’ye uzun bir risk değerlendirmesi sunması gerektiği vurgulanıyor. Yasa tasarısı, Trump’ın Afganistan’da ilan ettiği asker sayısını azaltmayı da durdurabilir.
12 bin Amerikan askerini Almanya’dan geri çekmek isteyen Trump, Haziran ayı ortasında Almanya’daki bazı ABD askerlerinin geri çekildiğini duyurmuş ve atacağı adımı, Almanya’nın savunma harcamalarının çok düşük olduğu şeklinde gerekçelendirmişti. Trump’ın açıklamasından birkaç hafta sonra görevden alınan ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise, planların “bir an önce” uygulanması gerektiğini belirtmişti.
Savunma Bütçesi (NDAA) paketi, Kongre’nin yılsonundan önce geçirmeyi planladığı bir dizi yasa tasarısından biridir ve savunma/savaş bütçesi, iki tarafın desteğiyle geçti. Tarafların anlaşması şaşırtıcı değil. Zira emperyalist saldırganlık söz konusu olduğunda Demokratlar da Cumhuriyetçiler de aynı telden çalarlar.