Koronavirüs salgınında son aylarda ülkedeki tablonun ağırlaştığı Almanya’da sermaye devleti, yılbaşı tatilini de fırsat bilerek “sert önlemler” hayata geçirmişti. Salgının daha da kötüye giden seyri Alman devletini yeni ve daha sert önlemler almak durumunda bıraktı.
Yeni önlemler arasında, işçi ve emekçilerin çalışma koşullarına dair önemler her zamanki gibi yer almadı. Emekçileri salgın tehlikesi altında çalışmaya mahkum eden sermaye devleti, yeni önlemlerinde de kapitalist düzenin çıkarlarını korumayı sürdürdü.
25 Ocak’ta gerçekleşecek toplantıda önlemlerin tekrar değerlendirileceğini açıklayan hükümetin, 31 Ocak’a kadar aldığı önlem başlıkları şöyle:
-Restoranlar, dinlenme tesisleri, kültür ve sanat kurumları, mağazalar kapalı kalacak. İşyeri kantinleri işçilere yemek servisi yapmayacak.
-Aile dışında sadece bir kişiyle görüşülmesi koşuluyla, eve misafir kabul edilebilecek. Buna 14 yaş altındaki çocuklar da dahil.
-“Riskli bölge” kabul edilen ülkelerden Almanya’ya gelenler 48 saat önce, ya da gelir gelmez test yaptırmak zorunda. Testin sonucundan bağımsız olarak gelenler 10 gün karantinada kalmak durumunda. Hükümet Avrupa dışında 200 civarındaki ülkeyi riskli ülke olarak belirledi. Avrupa içinde riskli olmayan ülke yok.
-Koronavirüs salgınında 100 bin kişide haftalık yeni vaka sayısı 200 sınırının üzerinde olan yerlerde 15 km ötesine gitmek yasaklanacak. Fakat bu uygulama, Sachsen ve Thüringen eyaletlerinde de olduğu gibi, korona koşullarında fabrikalarda, işyerlerinde toplu çalışmaya mahkum edilen işçiler bu yasaktan muaf olacak.
-Okullar ve anaokulları Ocak ayının sonuna kadar kapalı kalacak. Bazı anaokulları sadece calışan anne babaların çocuklarını kabul edecek. Böylece anne babalara çalışma imkanı sağlanmış olacak. Her yıl ebeveynlerin çocuklarının hastalık durumundan dolayı 10 günlük “çocuk hasta izni“ hakkı, korona dolayısıyla 20 güne çıkartıldı. Çalışan anne ya da baba bu durumda sağlık kasasının ödediği maaşının yüzde 67’sini alacak. Okulların kapatılmasının bedeli de düşük maaşla işçi ve emekçilerin sırtına yüklenecek.
-Yaşlı ve engellilerin bakım evlerinde aşı zorunluluğu başlamış olsa da, aşıyı yapacak yeterli kapasiteli eleman eksikliği yaşanıyor. Yardım kuruluşlarından bu yönde destek bekleniyor.