Fransa’da sağlıkçılar sokağa çıktı

Fransız devriminin yıldönümünde pek çok kentte dün sokaklara çıkan sağlık çalışanları hakları ve gelecekleri için eylemler düzenledi. Emekçiler Paris’te “Adaletsizlik, eşitsizlik, sömürü ... Bastille düşecek!” şiarıyla Bastille’e yürüdü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Temmuz 2020
  • 15:03

Fransız devriminin 231. yıldönümüne da atıfla sağlık çalışanları birçok kentte hakları ve gelecekleri için dün eylemler düzenledi.

Fransız sermaye devletinin cumhurbaşkanı E. Macron eliyle sürdürdüğü sağlıkta yıkım politikalarına karşı Mart 2018’den bu yana grevde olan sağlık çalışanları, dün pek çok kentin yanı sıra Paris’te sokağa çıktı. 14 Temmuz ulusal bayram gününde Champs Elysée’de cumhurbaşkanı Emmanuel Macron askeri tören düzenlerken, sağlık emekçileri Cumhuriyet Meydanı’ndan Bastille Meydanı’na yürüdü. Sağlık çalışanlarının yanı sıra Sarı Yelekliler de eylemde yer aldı.

CGT, FSU, SUD, Solidare sendikalarının çağrısıyla “Adaletsizlik, eşitsizlik, sömürü ... Bastille düşecek!” şiarıyla gerçekleşen yürüyüş için saat 14.00’te Republique (Cumhuriyet) Meydanı’nda toplanılarak kortejlerle coşkulu sloganlar eşliğinde başladı. Sarı yelekliler, anti-faşist ve anti-kapitalistlerin kortej başını oluşturduğu yürüyüş yoğun polis ve jandarma ablukası altında gerçekleşti.

Yürüyüş boyunca sendika kortejlerinden haftalık çalışma süresinin 32 saate indirilmesi, asgari ücretin en az 1800 avroya yükseltilmesi kadın erkek arasındaki eşitsizliğin giderilmesi, eşit işe eşit ücret, işten atmaların yasaklanması, herkes için sosyal güvenlik, temel sektörlerin kamulaştırılması, emeklilik ve işsizlik sigortası reformlarının terk edilmesi, emeklilik yaşının en fazla 60 yaş olması, ağır ve zor işlerde erken emeklilik talepleri yükseldi.

Bastille Meydanı’nda polisin gaz bombalarıyla saldırdığı eylemde 50’nin üzerinde gözaltına alınan olduğu açıklandı.

Mart 2018 bu yana birçok hastanenin acil servislerinde ve yaşlılar yurtlarında grevde olan sağlık çalışanları ücretlere en az 300 avro zam, 40 bin sağlık personelinin alınması, yatak sayısının çoğaltılması taleplerini dile getiriyor. Sermaye devletinin sağlık emekçilerinin taleplerine yanıtı ise işbirlikçi sendikalardan CFDT, FO, UNSA’nın da desteğiyle 90 avro Eylül ayında, 90 avro Mart 2021’de olmak üzere iki aşamada 180 euro verilmesi oldu. İşe alım konusu da sağlık emekçilerin taleplerinden çok uzak olarak kabul edildi. Fransa’da sağlık çalışanları Avrupa Birliği’ndeki meslektaşlarına kıyasla daha düşük maaş alıyor.

Lorient’da da eylem

Bretagne Lorient’da da CGT ve Sud Sante sendikalarının  çağrısı ile dün eylem gerçekleştirildi. Saat 18.00’de Hopital du Scorff’un önünde toplanan eylemciler, hastane bahçesine “1789’dan sonraki devrim ne zaman?”, “Özgürlük yok! Kolluk kuvvetlerinin baskısı, plastik mermi, drone, gaz bombası! Medya konrol altında” pankartlarını astılar.

Hastane önünde toplanan eylemciler valiliğe kadar yürüdü. Sağlık emekçileri, yürüyüş boyunca “Sermaye için değil hastaneler için bütçe!” pankartını taşıdılar ve meşale yaktılar. Valilik önüne varınca bir sağlık emekçisi kısa bir konuşma yaptı. Konuşmadan önce, karantina sürecinde hayatını kaybeden sağlık emekçileri kısa bir süre yere yatılarak anıldı. Konuşmasında sağlık emekçileri için net 300 euro zam yapılması talebini dile getiren konuşmacı; hastanelerdeki yatak sayısının arttırılması, çalışma saatlerinin düşürülmesi, ücretlerinin arttırılması ve sağlık emekçilerinin sayısının arttırılması taleplerini dile getirdi. 

Macron’un sağlık emekçilerine karantina sürecindeki çalışmalarından dolayı vermek istediği madalyonu temsilen kendi yaptıkları madalyonları ateşe atan emekçiler, madalyon istemediklerini çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ettiklerini vurguladılar. Madalyonların yakılmasının ardından eylem sonlandırıldı.

Eyleme hastane temsilcileri özel ve kamuda çalışan sağlık emekçileri katılım gösterdi.

Kızıl Bayrak / Paris-Bretagne