1990'lardan beri Afrika'da var olan ve merkezi Pretoria'da bulunan Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (ISS), Güney Afrika'daki grevler ve protestolar hakkında ilginç istatistikler yayınladı.
ISS, “Büyüyen protestolar - Güney Afrika hükümeti için bir uyarı sinyali” başlığı altında topladığı araştırmasında korona tedbirleri nedeniyle kısıtlamaların devrede olduğu süreçte protestoların sayısının önemli ölçüde arttığını ifade ediyor. Bunun nedenlerinden biri, pandemi kurbanlarına yönelik fonları yönlendiren politikacıların yer aldığı sayısız yolsuzluk skandalı.
Araştırmaya göre; 2019'daki seçimlere düşük katılımın gösterdiği gibi, Güney Afrika işçi ve emekçileri artık burjuva demokrasisine güvenmiyor. Ama mücadeleyle kazanacaklarına güveniyor. Raporda yer alan rakamlara göre geçtiğimiz yedi yıl içinde Güney Afrika'da günde ortalama 2,26 protesto gerçekleşti. Hatta bu rakam 2013'te günde ortalama 3'e yükseldi.
Temmuz 2020'de ise günde 8 protesto gerçekleşti. Bu rakam 2013'ten bu yana bir ayda gerçekleşen grevlerden daha yüksek. Gösteriler, polisin koronavirüs salgını gerekçesiyle alınan tecrit tedbirlerine (sokağa çıkma yasağı) ve özellikle cinsiyet temelli şiddete yönelik gerçekleşti.
İkinci olarak en sık karşılaşılan konular arasında yüzde 13 ile çalışma koşulları sorunu yer alıyor. Özellikle personel için koruyucu ekipman sağlanması, en başta da sağlık çalışanları için.
Üçüncü sırada, özellikle yoğun saatlerde elektrik kesintileri ve kısıtlamalar yer alıyor.
Rapora göre G. Afrika'da her beş protestodan üçü (yüzde 62) polis müdahalesi olmadan barışçıl çerçevede gerçekleşti. Bununla birlikte, şiddet içermeyen eylemlere polisin orantısız güç kullanarak saldırdığı örnekler de raporda yer alıyor. Örneğin Cape Town'da, sokağa çıkma kısıtlamalarını barışçıl bir şekilde protesto eden restoran işçilerine karşı tazyikli su ve gaz bombaları kullanıldı.
Pandemi nedeniyle alınan sert önlemler (sokağa çıkma yasağı) ve çaresizlik içindeki işçi ve emekçi kitlelerde giderek artan ekonomik koşullar nedeniyle, Güney Afrika'da protestoların artması bekleniyor. ISS raporunda Güney Afrika politikacılarını bunlara hazırlıklı olması konusunda da uyarıyor.