15-16 Haziran Direnişi’nin 52. yıldönümü̈ vesilesiyle Ege İşçi Birliği, Çiğli İzmir İşçi Kültür Evi’nde bir söyleşi gerçekleştirdi.
Dernek adına yapılan açılış̧ konuşmasının ardından yapılan sunumda, 15-16 Haziranı anlamak için işçi hareketinin o ana kadarki birikimlerine bakılması gerektiği vurgulandı. Sunumda Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde işçi sınıfının örgütlenme hakkının sürekli saldırı altında tutulduğu, sendikaların ve örgütlerinin kapatıldığı, nihayet sendikalaşma hakkı kabul edilmek zorunda kalındığında ise grev ve toplu sözleşme hakkınınım tanınmadığı örnekler ve tarihsel kesitler üzerinden anlatıldı.
15-16 Haziran Direnişi’nden çıkan sonuçlardan biri: “Mücadeleyi inançla ve kararlıkla yürütmek”
Sunumun devamında '60’lı yıllarda yaşanan siyasal ve sosyal uyanış̧ ortamında işçi sınıfının grev hakkını kendi mücadelesi ile kazandığı belirtilerek, büyüyüp gelişen işçi hareketinin sendikal düzende bir ayrışmaya yol açtığı ve DİSK’in kurulduğu, gelişen işçi hareketi ile DİSK’in birbirine şekil vererek ilerlediği ifade edildi.
Devamında, 15-16 Haziran’a giden süreçte yasal değişiklik saldırısının esas itibariyle DİSK şahsında ilerleyen sınıf hareketini etkisizleştirmeyi hedeflediği, yalnız DİSK üyesi işçilerin değil sınıfın diğer öncü̈ kesimlerinin de saldırıyı böyle algıladığı ve buna karşı militan bir savunu içerisine girdikleri belirtildi.
15-16 Haziran Direnişi’nden çıkarılacak en önemli sonucun “Mücadeleyi inançla ve kararlıkla yürütmek ve bunun önündeki engelleri tek tek aşmak olduğu” vurgulanan sunumda, bunun önünde yalnız sendikal engeller bulunmadığı, aynı zamanda sınıfın bilincini gerileten, onu umutsuzluğa yönelten ideolojik kuşatmanın yıkılmasının da en önemli görevlerden biri olduğu değişik örnekler ve somut durumlar üzerinden anlatıldı.
Soru-cevap bölümünde sendikal bürokrasiye karşı mücadeleden Kürt sorununa, sınıfın birliğinin nasıl sağlanması gerektiğinden mevcut siyasal partilere karşı işçi sınıfının nasıl yaklaşması gerektiğine kadar geniş̧ bir yelpazede tartışma yürütüldü.
Etkinliğe katılan işçiler, bu tür eğitici etkinliklerin daha sistemli tarzda sürdürülmesi gerektiğini söylediler.
Dernek adına yapılan kapanış̧ konuşmasında bundan sonra bu tür etkinliklerin sistemli olarak sürdürüleceği belirtildi ve işçilere etkinliklere ve dernek çalışmalarına katılım çağrısı yapıldı. Yaklaşık 4 saat süren söyleşi bundan sonra gerçekleştirilecek etkinliklere katılım çağrısı ile sona erdi…
Kızıl Bayrak / İzmir