Ege İşçi Birliği’nden asgari ücret eylemi

Ege İşçi Birliği Karşıyaka’da eylem gerçekleştirdi ve “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Aralık 2022
  • 19:45

Ege İşçi Birliği, Ekim ayında toplanan Geniş Meclisi’nde asgari ücret konusunu gündeme almış, yaygın propaganda çalışması yapmayı ve bir eylem örgütlemeyi karar altına almıştı. Bu doğrultuda iki haftadır yoğunlaşan çalışmaların sonunda bugün (11 Aralık) Karşıyaka İzban’da basın açıklaması gerçekleştirildi.

Çeşitli sektörlerden işçiler sabah saatlerinde başlayan yoğun yağmura ve AFAD’ın fırtına uyarılarına rağmen saat 14.00’de bir araya geldi. Açıklama öncesi ajitasyon konuşması yapıldı. Konuşmada işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarına değilinerek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu teşhir edildi. Bu komisyondan bir şey beklenmemesi gerektiği vurgulanarak, edilgenlikten çıkıp örgütlenmeyi ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Yine DYO fabrikasında yaşanan işten atma saldırısına değinilerek, direnen işçilerle dayanışma çağrısı yapıldı.

O sırada Norm Cıvata İnsan Kaynakları çalışanlarından biri eylemi gözlemeye ve işçileri fişlemeye çalıştı. Eylemi "Norm Civata işçisi var mı yok mu" amacıyla gözlemlemek isteyen İK çalışanı teşhir edilerek şunlar söylendi:

“Norm Cıvata’da sendikalaşan, birlik çalışması yapan tek bir işçi bile işten atılırsa sorumluluk Norm patronunundur. Böyle bir durum olursa kapıya gelir direniş başlatmayı biliriz.”

Teşhirin ardından Norm Civata İnsan Kaynakları çalışanı alandan uzaklaştı. Ajitasyonun ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada işçi sınıfının yaşam ve çalışma koşullarına değinildi ve şunlar ifade edildi:

“Enflasyon durdurulamıyor, temel tüketim ürünlerine sürekli yeni zamlar geliyor. Her günümüz bir öncekini aratır durumda. İktidar ve muhalefet partileri seçimler vesilesiyle hayal pazarlarken bile bizlere sefaleti reva görüyorlar. Komik zam oranları sarfediliyor, resmen aklımızla, hayatlarımızla alay ediyorlar.”

Konuşmanın devamında ise şunlar vurgulandı:

“Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği Türkiye koşullarında, sendikalı-sendikasız ve neredeyse tüm iş kollarındaki ücret artışlarına temel kıstası asgari ücret zammı oluşturuyor. Bunun için asgari ücret görüşmeleri tüm işçileri doğrudan ilgilendiriyor. Biz işçiler sürece müdahil olmazsak bizi bekleyen son diğerlerini aratmayacak. Masada bulunan sermaye temsilcilerinin dilinde 7 bin TL dolaşıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kiminle yaptıkları belli olmayan anket sonuçlarıyla güya beklentinin 7 bin 600 dolaylarında olduğunu ifade ediyor. İşçiler adına masada olduğunu iddia eden Türk-İş'in başkanı ise bu ülkede birçok veriyi es geçip açlık sınırını kendine veri olarak almayı uygun buluyor. Tablo buyken durup beklemek, hakkımız olanı, alınterimizin karşılığını almaya yetmeyecek. Talep etmeli, sesimizi daha gür çıkartmalı ve kararlı bir şekilde mücadele etmeliyiz.  

Geçtiğimiz yıl açıklanan zam oranlarının ardından yüzlerce fabrika ve işletmeden işçiler haklarını talep eden eylemler gerçekleştirmiş ve birçoğu kazanımla sonuçlanmıştı. Biz işçiler istemezsek kimsenin bir şey vermeyeceği çok açık.”

Açıklamada son olarak şu çağrı yapıldı:

“Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı, çalışma ve yaşam koşullarımızın kötüleştiği bu günlerde 'insanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz' diyoruz. Ege İşçi Birliği olarak, tüm işçi sınıfı ve emekçileri krizin faturasını bizlere yükleyenlere, yoksulluğu ve köleliği dayatanlara karşı birlik olmaya, adım atmaya çağırıyoruz. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleyi fabrika fabrika, havza havza güçlendirmeye çağırıyoruz. Tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizi taleplerimiz etrafında örgütlenmeye ve omuz omuza vermeye çağırıyoruz. Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir seviyeye çekilmelidir.”

EİB taleplerini şu şekilde sıraladı:

 “Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar durdurulmalı, tüm ücret yükseltilmelidir!

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.!

Çalışma saatleri kısaltılmalıdır!

Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi sağlanmalıdır! 

Banka promosyonu haktır, işçiye verilmelidir!”

Eyleme Kaldıraç, Birleşik Emekliler Sendikası ve Dostluk ve Kültür Derneği'nden temsilciler katılarak destek verdi. Bu kurumların da içinde yer aldığı siyasi parti ve kurumların 18 Aralık günü Alsancak’ta gerçekleştireceği eyleme çağrı yapıldı.

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz1”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “DYO İşçisi yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir