EİB’den Özak işçileriyle sınıf dayanışması

Ege İşçi Birliği, Bornova Forum’da Levi’s önünde yaptığı eylemle “Özak İşçilerinin haklı ve meşru mücadelesinin yanındayız!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Aralık 2023
  • 22:30

Ege İşçi Birliği, Bornova Forum’da Levi’s önünde yaptığı eylemle “Özak İşçilerinin haklı ve meşru mücadelesinin yanındayız!” dedi.

Özak işçilerinin çağrısı ile 23 Aralık Cumartesi birçok yerde Levi’s mağazaları önünde eylem yapıldı. Ege İşçi Birliği’de Bornova Forum Levi’s mağazasının önünde saat 17.00’da basın açıklaması yaparak Özak Tekstil işçilerinin mücadelelerini desteklediklerini açıkladılar.

Eylemde "Özak işçisi yalnız değildir!", "Direnen ÖZAK işçisi kazanacak!", "Yaşasın sınıf dayanışması!" sloganları atıldı. Basın açıklamasından önce ajitasyon konuşmalarıyla Özak işçilerine dayanışma çağrısı yapıldı. Özak tekstil işçilerinin sendikal haklarına saygı duyulması istenerek ağır, sömürü koşulları altında çalışan Özak işçileri dünyaca ünlü marka olan Levi’s marka ürettiğini ve Özak patronu kadar Levi’s sermayesi Özak tekstil işçilerinin yaşadığı baskın, şiddet, işkence ve sendika haklarının tanınmamasından sorunlu olduğu ve Levi’s ürünlerini boykot etme çağrısı yapıldı.

Ardından Ege İşçi Birliği adına hazırlanan basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlar ifade edidi:

“Özak Tekstil işçileri haftalardır tüm baskı ve yıldırma girişimlerine rağmen direniyorlar. Haklarına ve geleceklerine sahip çıkıyorlar. Özak işçileri sendika değiştirme haklarına saygı duyulmasını, atılan arkadaşlarının geri alınmasını ve direnişte geçen sürenin ücretlerinin ödenmesini istiyorlar. İşçilerin, emekçilerin yoksulluk, sefalet ve kölece çalışma koşullarına mahkûm edilmek istendiği günlerden geçiyoruz. Özak işçileri gösterdikleri kararlı mücadele ile yürünmesi gereken yolu gösteriyorlar. Sadece kendileri için değil, bir bütün olarak işçi sınıfı adına direniyorlar. Bunun için sınıf kardeşlerinden destek ve dayanışma bekliyorlar. Onların kazanması demek bütün işçilerin kazanması anlamına geliyor.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Bugün buraya hem Özak işçilerinin direnişine olan desteğimizi göstermek, hem de yıllardır Özak işçilerinin emeğiyle üretilen ürünlerden devasa kârlar elde eden Levi’s şirketinin sorumluluktan kaçamayacağını hatırlatmak için geldik. Yeri geldiğinde tedarikçi firmaların çalışma koşullarına her türlü müdahaleyi yapabilen devasa markalar, iş sendikal örgütlenme hakkı olduğunda sessizliğe bürünüyorlar. Böyle yaparak aslında tedarikçi firmaların işçilere dayattığı baskı ve hukuksuzlukları ellerini kirletmeden sahiplenmiş oluyorlar.”

Açıklamanın sonunda şunlar vurgulandı:

“Bizler çeşitli iş kollarında çalışan Ege İşçi Birliği bileşeni işçiler olarak Özak İşçisi kardeşlerimizin çağrısına ses veriyoruz. Haklı ve onurlu direnişlerinin yanında olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz. Taleplerinin kabul edilmesi için mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Özak kapitalisti de, Levi’s firması da bilmelidir ki Özak işçisi kardeşlerimiz yalnız değildir. Onların mücadelesi artık tüm işçi sınıfının onur ve adalet mücadelesidir. Özak işçisi yalnız değildir! Levi’s sorumluluktan kaçamaz! İşçilerin sendika değiştirme tercihine saygı gösterilsin! Atılan işçiler geri alınsın! Direniş döneminin ücretleri ödensin!”

   Kızıl Bayrak / İzmir