DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket direnişçileri ve TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi kadın işçiler Sinbo fabrikası önünde 8 Mart etkinliği gerçekleştirdi. “Çifte sömürüye, ücretsiz izne, Kod 29’a, keyfi işten atmalara hayır! Güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyoruz!” şiarıyla gerçekleştirilen etkinliğe direnen işçilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Etkinlikte ilk olarak Sinbo ve SML Etiket direnişçileri adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada 8 Mart’ın tarihsel sürecine değinilerek şunlar ifade edildi:
“1834 yılında Fabrika Kızları olarak bilinen Amerika Massachusetts’te bulunan pamuk fabrikasında çalışan kadın işçilerin grevi, 1857’de Amerika’nın New York kentinde bir dokuma fabrikasında çalışan ve çoğu kadın olan 40 bin dokuma işçisinin 10 saatlik işgünü ve eşit işe eşit ücret talepleriyle başlattığı grev, 1889’da Londra’da gerçekleşen Kibritçi Kızlar Grevi ve işçi sınıfının insanca yaşam için başlattığı çeşitli grevler, 8 Mart’ı yaratan sürecin kendisidir.”
Konuşmanın devamında, 8 Mart’ı doğuran tarihsel olgulara değinilerek farklı ülkelerdeki işçi ve emekçilerin mücadele pratikleri aktarıldı. 8 Mart’ın içinin boşaltılması girişimlerine dönük ise şunlar vurgulandı:
“Bugün sermaye düzeni 8 Mart’ın içini boşaltmaya çalışsa da 8 Mart; uluslararası işçi sınıfı hareketi ve ona önderlik eden sosyalizm mücadelesinin bize miras bıraktığı bir gündür. 8 Mart; işçi-emekçi kadınların dünyanın dört bir tarafında sömürüye, eşitsizliğe, baskı ve şiddete karşı taleplerini ortaya koydukları, özgür ve eşit bir dünya için sokaklara döküldükleri bir direniş günüdür.”
8 Mart’ın tarihsel arka planının vurgulanmasının ardından, günümüzde kadın işçilerin yaşadığı sıkıntı ve sorunlara değinilerek kapitalistlerin pandemiyi fırsata çevirme çabası teşhir edildi ve şunlar ifade edildi:
“İşten atmalar yasaklandı yalanıyla tazminatla işten çıkarmak engellenirken, 25/2 maddesi ile tazminatsız işten atmanın önü açılıyor. Kod-29 işçileri fişlemenin, tazminatsız işten atmanın adı haline geliyor. Sendikalaşan ve örgütlenen işçiler ücretsiz izin ve Kod 29 saldırısına maruz kalıyor. Bu saldırılara karşı direnmekten başka yolumuz yok. Sinbo’da, SML’de, Migros’ta kadın işçiler olarak mücadelenin en önündeyiz. Ücretsiz izne, Kod 29’a, keyfi işten atmalara, baskıya, tacize ve mobbinge karşı direniyoruz. Nasıl ki Sinbo’da direnişimizin gücüyle ücretsiz izni püskürttüysek geleceğimizi ve haklarımızı elimizden almaya çalışan tüm saldırıları da direnerek püskürteceğiz.”
“Direnişçi işçiler olarak tüm işçi ve emekçileri taleplerimiz etrafında sınıf mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” denilen konuşmada talepler şu şekilde sıralandı:
-Ücretsiz izin ve kısa çalışma yasaklansın!
-Madde 25/2 kaldırılsın, işten atmalar gerçekten yasaklansın!
-Eşit işe eşit ücret!
-Tüm işyerlerinde ücretsiz ve nitelikli kreş!
-İşyerlerinde baskıya, tacize, mobbinge son!
-Tüm çalışanlara sendikalı ve güvenceli çalışma hakkı!
Migros işçileri selamlandı: “Direne direne kazanacağız”
Direnişçi işçiler adına yapılan konuşma sonrasında Migros Depo önünde direnen DGD-SEN üyesi işçilerin 8 Mart etkinliğine yönelik polis saldırısı teşhir edildi. Migros işçileriyle dayanışma içerisinde oldukları ifade edilerek “Direne direne kazanacağız!” denildi.
Dayanışma mesajının ardından direnen işçilerin hazırladığı şiir dinletisi sunuldu. Ardından Devrimci Liseliler Birliği direnişçi işçileri selamladı ve hazırladığı şiir dinletisini gerçekleştirdi.
8 Mart’ta direniş alanında işçi kürsüsü
Etkinlikte işçi kürsüsü de kuruldu. İlk sözü alan TOMİS üyesi Sinbo işçileri “Birlikte kazandık, birlikte kazanacağız!” dedi.
DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket işçileri de söz alarak SML Etiket’te yaşanan sendikalaşma sürecini anlattı ve “Sadece kendi haklarımız için değil tüm işçi ve emekçiler için direniyoruz” dedi.
“Üretenlerin yönettiği, sömürünün son bulduğu bir dünya için mücadeleye”
İşçi Emekçi Kadın Komisyonları da etkinlikte söz aldı ve direnişçi kadın işçileri selamlayarak sözlerine başladı. İşçi ve emekçi kadınların yaşadıkları sorunlara değinen İEKK sözcüsü şunları ifade etti:
“Nefes alamadığımız bir dünyadayız. Biliyoruz ki mücadeleyle yürümeye, direnmeye devam ettikçe patronların sömürü çarklarını kıracağız. Kadın işçiler örgütlü durduğunda baskıya, şiddete, mobinge, tacize karşı sesimizi yükselteceğiz. 8 Mart’ı yaratan dokuma işçilerinden aldığımız güçle buradayız. Üretenlerin yönettiği, sömürünün son bulduğu bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğiz!”
Etkinlikte söz alan Yeni Demokrat Kadın temsilcisi ise direnişlerle dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı. “Tüm baskı ve saldırılara rağmen direnişle varız” diyen YDK, “Biz kadınlar geleceği kurma mücadelesinin tam merkezindeyiz” dedi.
Esenyurt Kültür Sanat Derneği adına bir emekçi söz alarak 8 Mart’ın altının boşaltılmaya çalışıldığına vurgu yaptı ve konuşmasını “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiiri ile sonlandırdı. Etkinliğin devamında Kadınlar Greve İnisiyatifi alana gelerek, “Kadın Grevi Manifestosu”nu okudular.
Etkinlik boyunca “Yaşasın 8 Mart!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “SML’den Sinbo’ya direniş kazanacak!” sloganları atıldı.
İşçi Emekçi Kadın Komisyonları, HDP Kadın Meclisi, İlerici Kadınlar Meclisi, Metal İşçileri Birliği, Kamu Çalışanları Birliği, Sosyalist Kadın Meclisleri, Partizan, HDP Avcılar PM üyeleri, Emektar Daktilo, İşçi Temsilcileri Konseyi, Alınteri, Esenyurt Kültür Sanat Derneği, Yeni Demokrat Kadın, Yeni Dünya Kadınları, Kadınlar Greve İnisiyatifi, Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi, Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Liseliler Birliği, Yeni Demokrat Gençlik, etkinliğe katılarak destek verdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul