Fransa’da 8 Mart eylemleri

Paris’te dün 8 Mart dolayısıyla miting düzenlenirken, Toulouse kentinde feministlerin düzenlemek istediği gece yürüyüşüne polis saldırdı, onlarca kadın gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Mart 2021
  • 13:20

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Fransa’da kadınları vuran, dünyadaki eşi benzeri görülmemiş ekonomik ve salgın krizi bağlamında eylem ve etkinlikler yapıldı. 7 Mart günü Paris’in République Meydanı’nda feministler başta olmak üzere, birçok kadın örgütü, parti, hareket, kurum ve kuruluş bir araya geldi.

Fransız devleti koronavirüsü bahane ederek, hafta sonu gerçekleşecek olan 8 Mart eylemlerini yasakladı. Bu yasağın ilan edildiği gün bir araya gelen Paris’teki feministler, 7 Mart Pazar günü düzenleyecekleri buluşmayı, yasağa rağmen yapacaklarını beyan etti ve eylem hazırlıklarına girişildi. 7 Mart günü République Meydanı’nda 8 Mart için gelenler dışında Cezayirli kitleler de meydandaydı. Böylelikle meydan 2 veya 3’e bölünmüş oldu.

8 Mart etkinliği için bir sahne oluşturuldu. Sahneye, önceden programlanmış, birçok konuşmacı çıktı. Konuşmalar genel olarak Fransa’da kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzler üzerineydi. Koronayla birlikte Avrupa’da en çok kadın ölümlerinin yaşandığı ikinci ülke olan Fransa’da, kadına yönelik baskı ve şiddetin de arttığı dile getirildi. Ayrıca,18 aydan fazladır grevde olan kadın temizlik işçileri de konuşmalar gerçekleştirdi. Konuşmalar dışında kadınların hazırladığı tiyatro ve Kürdistanlı kadınların hazırladığı halk oyunları gösterisi yapıldı.

Alanda ayrıca, komünistler Paris Komünü’nün 150. yılına ilişkin stand açarak, duyuru bildirilerini dağıttı. Komün döneminde kadınların çıkardığı mücadele manifestosuna ve barikatlarda aldığı yere dikkat çekildi. Kadınların bugün erkek sınıf kardeşleriyle omuz omuza kavga içinde olmaları gerektiği vurgulandı. Komün’de işçilerin iktidarı altında eşitliğin ve özgürlüğün oluştuğunun altı çizildi. Bir-Kar’ın da içinde yer aldığı standa ilgi yoğundu.

Standa Komün’ün 150. yılıyla ilgili afişler masalara asıldı, standın arkasına da bir kızıl bayrakla, diğer hareketin bayrağıyla birlikte Bir-Kar flaması asıldı. Standda her hareket Komünle ilgili kendi bildirisini yayınlarken, Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu’nun (EKK) çıkardığı bülten elden ele dağıtıldı. Dağıtım esnasında müzik eşliğinde devrimci marşlarda söylendi.

Toulouse’ta polis saldırısı

Önceki gün bir eylem de Toulouse kentinde yapılmak istendi. Feministlerin düzenlemek istediği, sadece kadınlardan oluşan gece yürüyüşüne son anda yasak getirildi. Yasağa rağmen bir araya gelen yüzün üzerinde kadına polis sert bir şekilde saldırdı. Polis ve çevik kuvvet 30-40 civarında kadını çembere alarak, yakın mesafeden gaz sıkarak işkence ve darp ederek gözaltı yaptı. İki kadın da yere atılarak şiddet gördü. Gözaltılar karakoldaki kimlik sorgulaması sonrası serbest bırakıldılar. Geçen sene de kadınları düzenlediği gece yürüyüşleri polis tarafından saldırıya uğramıştı.

Kızıl Bayrak / Fransa