Sermaye devleti meslek liselileri ucuz işgücü olarak asalak kapitalistlerin hizmetine sunuyor. MEB ile kapitalist şirketler arası imzalanan protokoller buna bir örnektir. Bu protokoller kapsamında meslek liseliler ucuz işgücü olarak sermayedarların hizmetine sunulmaktadır.
MEB Bakanı Mahmut Özer'in Antakya'da 2022-2023 eğitim öğretim yılı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşma, meslek liselilerin ucuz işgücü ve çocuk işçi olarak kullanıldığını ispatlamaktadır.
Mahmut Özer, toplantıda yaptığı konuşmada, "2022 yılında meslek liselerinin üretim kapasitesinin artırıldığını, 2021'i 1 milyar 162 milyon liralık gelirle kapattıklarını, 2022'de gelirin 1,5 milyar lira olduğunu" ifade etti. Ayrıca "Öğrenci eğitim alırken artık cebine para girmeye başladığını vurgu yaparak, 2022'deki çırak ve kalfa sayısı hedefimiz 1 milyondu, 14 Kasım itibariyle 1 milyon 15 bin ile hedefimizi aşmış olduk" ifadelerini kullandı.
Adı “eğitim”le geçen bir bakanlığın bakanı olan Mahmut Özer, eğitimin nasıl daha nitelikli hale getirileceğinden öte çocuk işçiliği nasıl yaygınlaştırdıklarını ifade etmektedir. Yaptığı konuşmalarda sık sık buna vurgu yapmakta ve sermayedarlara çırak ve kalfa yetiştirebilmeyi bir övünç kaynağı saymaktadır.
“Meslek liseleri memleket meselesi” diyenlerin, eğitimi ve meslek liseli öğrencileri getirdiği son durum açıkça ortadadır. Milyonlarca meslek liseli bugün “eğitim” adı altında ucuz işgücü olarak çalıştırılmakta ve böylece çocuk işçiliği yaygınlaştırmaktadır.
Meslek liselileri ucuz işgücü, meslek liselerini ise döner sermayenin olduğu ticarethaneye çevirenlerden bir olan Mahmut Özer, döner sermayeden öğrencilerin cebine para girdiğini övünçle anlatmaktadır. Geçtiğimiz yıl öğrencilerin döner sermayeden aldığı payın 50 milyon olduğunu, bu yıl ise bu miktarın 100 milyona ulaştığını vurgulayan bakan, "bu yıl şu ana kadar 8 bin 300 ürünün tescilini aldıklarını, öğrencilerin ticarileşen ürünlerin patentlerini de satmaya başladığını, meslek liselerinin ihracat yapar hale geldiğini" “gururla” açıklamaktadır.
Mahmut Özer'in yaptığı açıklamalarının mahiyeti ve kapsamı bellidir. “Mesleki eğitim” adı altında meslek liseliler ucuz işgücü olarak çalıştırılması ve “eğitim” adı altında çocuk işçiliğin toplum nezdinde meşrulaştırılmasıdır.
Meslek liselilerin sömürülmediği, “eğitim” adı altında çocuk işçiliğin meşrulaştırılmadığı bir dünya için sömürü düzeninin temsilcilerinden hesap soralım. Ücretli kölelik düzenini yıkmak için örgütlü mücadeleyi yükseltelim.