“ÖMK mesleki kanun niteliği taşımıyor”

Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul, ÖMK’nin meslek kanunu niteliği taşımadığını belirterek, AYM’yi karar sürecini hızlandırmaya çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Kasım 2022
  • 15:30

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 15 sendika ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den talep ettikleri randevuya yanıt verilmemesine, Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Sekreteri ile yaptıkları görüşmeye ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptali için verdikleri dilekçeye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul, “Bakanın eğitim emekçilerinin temsilcilerine randevu vermemesi, yüz binlerce eğitim emekçisine saygısızlıktır” dedi. Kurul şöyle devam etti:

“Dilekçede, kanun yapma tekniğine aykırı olarak hazırlanan yasanın, eğitim emekçilerinin özlük, ekonomik ve sosyal hiçbir sorununa çözüm üretmediği belirtilmiştir. Kamu yararına aykırı olan, telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açacak ÖMK’nin, 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı dâhil olmak üzere yürürlüğünün, iptal davası sonuçlanana dek durdurulması talep edilmiştir. Eğitim sendikaları olarak ortak dilekçemizde, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Anayasa’ya aykırı olduğu ayrıntılı biçimde açıklanmış. Öğretmenler kariyer basamaklarını ‘adaletsiz’, ‘gereksiz’, ‘ayrımcı’, ‘yetersiz’, ‘boş bir unvan’ ve ‘çıkarcılık’ olarak değerlendirmişlerdir. Bu nedenle dilekçede geçmişte yapılan yanlışların tekrarlanmaması için ‘yargının dostları’ olarak Anayasa Mahkemesi’nin dikkati çekilmek istenmiştir.”  

Necla Kurul, ÖMK’nin kapsamlı ve bütünsel bir nitelik taşımadığını ve kanunun idari, teknik, yardımcı personel olarak eğitime destek veren eğitim emekçilerini ayrıştırdığını vurguladı.

ÖMK’nin gündeme geldiği günden beri alanlarda çeşitli eylemler yaptıklarını hatırlatan Kurul şöyle devam etti:

“19 Kasım’daki sınavın iptal edilmemesi, önümüzdeki süreçte telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkaracak, sınava giren ve girmeyen öğretmenler arasında derin ayrışmalar yaşanacaktır. Okullardaki çalışma barışını doğrudan tehdit eden ve aynı işi yapan öğretmenleri farklı statülerde ayrıştırarak birbiriyle doğrudan rakip haline getiren bir düzenlemenin eğitimin niteliği üzerinde yaratacağı olumsuz etkiyi tahmin etmek hiç zor değildir.”

MEB ve AYM’ye seslenen Kurul, son olarak “Eğitim emekçilerinin çok büyük bir bölümü Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavı’nın getireceği olumsuzlukları görmekte ve haklı itirazlarını sürekli dillendirmektedir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı, en azından 19 Kasım’da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır” dedi.