Kayyım atamalarına karşı eylemler 44. gününde

Büyükşehir belediyelerine kayyım atanan Diyarbakır, Mardin ve Van’da 44. gününde ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ekim 2019
  • 16:22

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atandıktan sonra, atamaların iptal edilip eşbaşkanların görevlerine iade edilmesi için gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 44. gününde de yapıldı.

Diyarbakır

Belediye binasının karşısındaki Lise Caddesi’nde yapılan eylemde ilk sözü HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık aldı. Ardından Şeyh Said Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat ve 78’liler Diyarbakır Şubesi Başkanı Gani Alkan söz alarak kayyımlara karşı birlikte mücadele vurgusu ile konuşmalar yaptılar.

Eylemde son olarak konuşan Diyarbakır eski belediye başkanı Mehdi Zana da Kürt halkının kazanımlarına yönelik saldırılara karşı birlikte mücadele vurgusuyla bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Mardin

Polis ablukasına alınan HDP il binası önünde eylem yapıldı. “Halkın iradesi gasp edilemez” yazılı pankart açılarak, şarkılar, sloganlar ve alkışlar eşliğinde yapılan oturma eyleminin ardından HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay konuştu.

Konuşmasında kayyımların özellikle kadın kazanımlarına ve kadınlara dönük birer saldırı aracı olduğunun altını çizen Günay, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyım yönetiminde olduğu dönem kayyım Mustafa Yaman tarafından Kent AŞ.’de müdür olarak görevlendirilen polis Ercan Uysaler’in bir kadını fuhuşa zorladığını hatırlattı.

Meclisin bugün açılışıyla gündeme gelecek yargı reformuna da değinen Günay’ın konuşmasının ardından eylem, “Direne direne kazanacağız!” sloganı ile son buldu.

Van

HDP İpekyolu ilçe binası önünde yapılan eylemde HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç konuştu. Kayyım atamalarını Türkiye’nin geleceğine dönük bir savaş olarak gördüklerini belirten Sarısaç

eylemi kast ederek “Bu direniş, evrensel ilkeler, insanlık vicdanı ve demokrasi gereği isteyen herkesin direnişidir” dedi. HDP Diyarbakır il binası önündeki mizansene Van’dan bazı STK’ların katıldığını hatırlatan Sarısaç bunları iktidarın kuklası olduğunu ifade etti.

Sarısaç son olarak şunları ifade etti:

“Ne devletin baskısı ne de hükümetlerin kendilerine uşak yaptığı insanlar da bizi yıldıramaz. Biz buradan net bir şekilde sesleniyoruz: Biz hakikat için mücadele ediyoruz. Bu hakikat mücadelesi de sonunda başarıya ulaşacaktır. Yani ne olursa olsun son muhteşem olacak.”

Konuşmanın ardından oturma eylemine geçildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı