Kayyımlara karşı nöbet 42. gününde

Diyarbakır ve Van’da kayyım atamaları ve Kürt halkına yönelik saldırılar protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Eylül 2019
  • 17:39

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının ardından bu illerde başlatılan ‘Demokrasi Nöbeti’ bugün 42. günündeydi. Diyarbakır ve Van’da eylemler yapılarak kayyım atamaları ve Kürt halkını hedef alan saldırılar protesto edildi.

Diyarbakır

Lice Caddesi’nde devam eden nöbete HDP milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yanı sıra Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan yazarların da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Konuşmalarla devam eden nöbette son sözü HDP milletvekili Meral Danış Beştaş aldı. Kayyımların Kürt halkına yönelik saldırıların bir parçası olduğuna işaret eden Beştaş “Kürt halkı Türkiye’de bu zorbalığı kabul etmedi bugüne kadar. Her zaman direniş gösterdi, bedel ödedi. Bu bedeller karşılığında bugün elde ettiği kazanımlara karşı AKP saldırmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kayyım saldırısı üzerinden AKP iktidarını “asimilasyoncu, inkarcı, ret politikalarını uygulayan, faşizm, diktatörlük, zorbalık” diye tanımlayan Beştaş, “kayyum şehri siyasi olarak tutuklamaktır” dedi.

Kültüre sanata taşına toprağına Kürtçe isim verilmesine, Kürtçe konuşulmasına tahammül edemediler. Çünkü şehrin kimliğini değiştirmek istiyorlar” diyen Beştaş, Batman’da “Kürtçe şarkı söylemek yasak” denilerek engellenen ‘Ay Dilbere’ şarkısını seslendirdi. Ardından oturma eylemiyle nöbet son buldu.

Van

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu ilçe binası önünde gerçekleştirilen eyleme HDP’li vekiller ve HDP il eşbaşkanlarının yanı sıra Yüksekova ve Van’dan Barış Anneleri katıldı.

Eylemde açıklama yapan HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede, 42 gündür devam eden direnişlerinin sadece kayyımlara karşı olmadığını, anti-demokratik uygulamalara ve AKP-MHP ittifakının hukuksuzluklarına karşı olduğunu belirtti. AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Alan Kurdi’ye değindiğini hatırlatarak ikiyüzlülüğünü teşhir eden Dede, ülkede geleceği çalınan, katledilen çocuklara dikkat çekti. Demirtaş ve Yüksekdağ’a verilen ikinci tutuklama kararını hatırlatan yargının geldiği noktaya işaret etti.

Dede’nin konuşmasının ardından Barış Anneleri adına Naciye İke söz alarak kayyımlara karşı direnişi selamladı. Kendine demokrat diyenlere seslenerek direnişle dayanışma çağrısı yapan İke, “Ne yaparlarsa yapsınlar mutlaka biz kazanacağız” vurgusu yaptı.

Konuşmaların ardından sloganlar ve ezgiler eşliğinde oturma eylemiyle nöbet sona erdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı