Kayyım protestoları 31. gününde: İzmir’de saldırı

31. gününe giren ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleriyle birlikte, Kulp ve Karayazı belediyelerine de kayyım atanmasından sonra pek çok ilde kayyım karşıtı eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Eylül 2019
  • 17:39

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ne kayyım atamalarının ardından yapılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 31. gününde devam etti. Bununla beraber Kulp ve Karayazı belediyelerine kayyım atanması Adana, Ceyhan, Antakya, Mersin, Batman, Antep, Hakkari, Yüksekova ve Şırnak’ın da aralarında olduğu pek çok ilde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Diyarbakır

Lise Caddesi’nde polis ablukası altında kayyım karşıtı eylem yapıldı. ‘Demokrasi Nöbeti’ öncesinde Lise Caddesini trafiğe kapatarak oturma eylemi başlatan HDP’li gençlere beyaz tülbentli anneler de katıldı. Bir süre sonra oturma eylemi bitirilerek nöbet eylemine geçildi.

Eylemde ilk sözü HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz alarak, kayyım atamalarının yarattığı tahribata dikkat çekti. Aydeniz “Dün Kulp, bugün de Karayazı'ya kayyum atadılar. Dün de AKP önüne giden annelere saldırdılar. Ellerinde bir tek savaş kalmış. Bilsinler ki asla geri adım atmayacağız” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak konuşmasında yerlerine kayyım atanan eşbaşkanların derhal görevlerine iade edilmesini istedi.

AKP Diyarbakır il binası önünde dün darp edilerek gözaltına alınan beyaz tülbentli annelerden Aysel Tufan konuşmasında, “Bina önünde, polis arabasında, bize işkence uyguladılar. Edilen küfürlerden biz utandık. Onlar utanmadı. Biz de tutuklu çocuklarımızı, kaybedilen çocuklarımızın kemiklerini istiyoruz. HDP önünde bekleyen aileler gelsin birlikte AKP önünde duralım. Biz kimsenin ölmesini istemiyoruz. Biz barış istiyoruz. Biz irademizi istiyoruz” dedi.

Konuşmalardan sonra 10 dakika oturma eylemi yapıldı.

Ayrıca Diyarbakır’da, Kulp ve Karayazı Belediyelerine kayyım atanması Kayapanır, Yenişehir, Sur, Bağlar ve Silvan ilçelerinde de parti binaları önünde basın açıklamaları yapılarak protesto edildi.

Van

HDP İpekyolu ilçe binası önünde yapılan eylemde HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç konuştu.

AKP’nin kayyım atamalarıyla kendi ömrünü uzatmaya çalıştığını belirten Sarısaç, bunda başarılı olamayacağını, darbecilerin yenildiğini örneklerle ifade etti.

AKP’nin sürekli olarak halka saldırdığını belirten Sarısaç, bunun bir örneği olarak Soma katliamından sonra ailelerin tekmelenmesini hatırlattı. Sarısaç’ın konuşmasının ardından şarkı ve sloganlarla bir saat oturma eylemi gerçekleştirdi.

İzmir’de polis saldırısı ve gözaltı

HDP İzmir İl Örgütü, Kulp ve Karayazı belediyelerine kayyım atamalarını protesto etmek için Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapmak istedi.

“İrademe Dokunma” yazılı pankartın açıldığı sırada polis kitleye saldırarak Recep Acar, Mustafa Kazak, Ferhat Harun Pehlivan, Hacay Yılmaz, Şerafettin Yetim ve Yurdakul Üstekler’i gözaltına aldı. Gözaltılar ardından polis HDP'li vekiller Serpil Kemalbay ve Murat Çepni'yi ablukaya aldı. Bu sırada polis aracından eylemi hedef gösteren ve esnafı provoke eden konuşmalar yapıldı.

HDP’li vekiller Murat Çepni ve Serpil Kemalbay eylemi sürdürürken polis ablukasına alındı ve araçlarına kadar sürüklendi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı