Kayyım atamalarına karşı nöbet 30. günündeydi

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının ardından başlatılan nöbet bugün birinci ayını doldurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Eylül 2019
  • 19:01

HDP’li belediyelere yönelik kayyım saldırısı yeni belediyelerle devam ederken Diyarbakır, Mardin ve Van’da büyükşehir belediyelerindeki gaspın ardından başlayan ‘Demokrasi Nöbeti’ bugün 30. günündeydi. Diyarbakır ve Van’da polis ablukası altında bugün de eylemler yapılarak yeni saldırılar protesto edildi.

Diyarbakır

Lise Caddesi’nde gerçekleşen nöbete, HDP milletvekillerinin yanı sıra Barış Anneleri, Kürt PEN üyesi yazarlar ve görevden alınan belediye eşbaşkanı Selçuk Mızraklı katıldı. Şarkılar ve sloganlar eşliğinde devam eden eylemde ilk söz alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, Kulp Belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına ve belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Ceylan Kulp’taki patlama üzerinden HDP’nin özel olarak hedef alındığına dikkat çekti.

Ardından Kürt PEN Eşbaşkanı Sami Tan, kayyım atamalarının Kürtlerin diline, kültürüne yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti. “Kayyumun yaptığı ilk iş Kürtçenin yaşam bulduğu tüm kurum ve organizasyonları kaldırmaktı” diyen Tan, bu saldırıları hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi. Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, eylemde söz alarak tüm Kürt kesimlerinin mücadeleye katılmasının önemine vurgu yaptı.

Eylemde bir diğer konuşmayı yapan HDP Muş Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP iktidarının tükendiğini ve Kürt düşmanlığı üzerinden ayakta durduğuna işaret etti. Kürt halkının mücadelesini devletin küçümsediğini ifade eden Koçyiğit “Belediyelerimize polislerle girebilirsiniz, zırhlı araçlarınızla ablukaya alabilirsiniz ancak bu halkın iradesini alıkoyamazsınız” diye konuştu.

Van

HDP İpekyolu ilçe binası önünde tutulan nöbette HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuşma yaptı ve sonrasında oturma eylemine geçildi. Bugünkü eylemde Matem ayı vesilesiyle aşure de dağıtıldı.

Dinci faşist AKP-MHP iktidarının kayyım saldırılarıyla ayakta kalmaya çabaladığına değinen Tülay Hatimoğulları, annelerin de bu saldırının bir parçası olarak Diyarbakır’da kullanılmaya çalışıldığından bahsetti. Annelere dair vurgularla konuşmasına devam eden ve hükümetin rolünü teşhir eden Hatimoğulları “Bizler istiyoruz ki bu tepkiler asıl adresine yani hükümete dönmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı