Kayyım atamalarına karşı eylemler 35. gününde

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasından sonra gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemlerinin bugün 35.’si yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Eylül 2019
  • 17:39

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasına karşı, görevden alınan eşbaşkanların görevlerine iadesi için yapılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 35. gününde Diyarbakır ve Van’da devam etti.

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karşısında bulunan Lise Caddesi’nde yine polis ablukası altında yapılan eylemde, ilk olarak HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul konuştu. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tekrar tutuklanmasına değinen Toğrul, tek adam rejimini ve AKP-MHP koalisyonunun yargıya müdahalesini teşhir etti. “Biz onları serbest bırakamayız” sözünü hatırlatarak AKP şefi Tayyip Erdoğan’a seslenen Toğrul “O zaman yargıya hakime savcıya ne ihtiyaç var? Adliye saraylarına ne ihtiyaç var? Her şey sen olduysan bunları kapat. Halkı da kandırmaya çalışma, ülkede hukuk varmış gibi de davranma” dedi. Toğrul, Erdoğan’a seslenmeye devam ederek “FETÖ ile mücadele” yalanı üzerinde durdu ve Kürt halkına saldırılarının “Gülen çetesinin kılavuzluğunda” gerçekleştiğini dile getirdi.

Toğrul’un ardından Eğitim Sen Diyarbakır 1 ve 2 nolu şubeler adına Abbas Şahin konuştu. AKP iktidarının iç çöküşünü gündemden çıkarmak adına kayyım saldırısı ile “kaos ortamı yaratmaya çalıştığını” söyleyen Şahin buna karşı mücadelenin önemine dikkat çekerek“Bu direniş burasıyla sınırlı kalmayacak tüm Türkiye halklarının özgürlük direnişi olacak” ifadelerini kullandı.

HDP Antep İl Eşbaşkanı Müslüm Kılıç’ın hukuksuzluğu protesto eden konuşmasının ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van

HDP İpekyolu ilçe binası önünde yapılan eylemde eylemde HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül konuştu. Bülbül, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında önceki gün verilen tutuklama kararını ve kayyım saldırılarını “yargı ölmüştür” vurgusuyla teşhir etti. HDP Diyarbakır İl Örgütü önünde ailelerin istismar edilmesine değinen Bülbül, AKP iktidarının Kürt sorununu yok saymasını eleştirdi ve böyle giderse AKP’nin de öncekiler gibi yok olup gideceğini ifade etti.

Bülbül’ün konuşması ardından başlayan oturma eyleminde “Direne direne kazanacağız!”, “Van Ya Me Ye, Mardin Ya Me Ye, Amed Ya Me Ye!” ve “Kayyım gidecek halk gelecek!” sloganları atıldı.